De barbecue van de chefs
zoveel méér dan een barbecue
 
introductie de chefs en hun groene ei
modellen egg-videos
accessoires nieuws
veelgestelde vragen verdelers
Voeg deze website toe aan uw lijst van favoriete websites Print enkel de inhoud van deze pagina af, dus zonder de navigatie-elementen bovenaan, onderaan en rechts

Antwoorden op veel gestelde vragen


1. Hoeveel houtskool moet ik gebruiken?
Vul uw BGE tot 2 3 cm boven de luchtgaten. Dit is genoeg voor 2, 5, 6 of zelfs 8 uur, afhankelijk van de kooktemperatuur. Regel de temperatuur door de luchtschuiven open en dicht te doen. Er wordt maar weinig houtskool verspild omdat u veel bespaart door de schuiven te sluiten wanneer het eten klaar is.


2. Hoe regel ik de temperatuur?
U kunt de temperatuur heel nauwkeurig regelen door middel van het klepje op het deksel en de onderste schuif. Hoe groter de openingen, hoe groter de luchtstroom en hoe hoger de temperatuur.


3. Hoe verlaag ik de temperatuur wanneer het apparaat te heet wordt?
Sluit de onderste schuif en het dekselklepje helemaal. Hou ze gesloten totdat de temperatuur daalt naar 135 C of lager. GEBRUIK GEEN WATER!


4. Moet ik een waterpan gebruiken bij het koken zoals bij metalen kookapparaten?
Neen. Dankzij de keramische constructie van de Big Green Egg wordt het vocht vastgehouden en heeft u geen waterpan nodig. Het gerecht blijft sappig en smakelijk. Maar als u een recept heeft waarvoor u wijn of een andere vloeistof moet gebruiken in uw lekbak, kunt u deze gebruiken. Mors geen vloeistof op de hete keramiek.


5. Waarom is de Big Green Egg veiliger dan een metalen kookapparaat?
De buitenkant van dit apparaat wordt niet zo heet als dat van een metalen barbecue. Daarom is het veiliger wanneer het wordt gebruikt in de nabijheid van kleine kinderen. Bovendien blijven handen niet plakken op de keramiek, zoals wel het geval is bij metalen onderdelen.


6. Hoe verwijder ik de as?
De as valt door het rooster op de bodem van het apparaat. Zorg dat de as zich niet ophoopt, anders wordt de luchtstroom via de onderste schuif gehinderd. Verwijder de as van de onderste schuif met ons asschepje of iets dergelijks. Om schade te voorkomen, moet u de as alleen verwijderen wanneer het apparaat helemaal afgekoeld is. Verwijder in ieder geval de vuurpot niet.


7. Kan ik de Big Green Egg 's winters gebruiken?
U kunt de Big Green Egg het hele jaar door gebruiken omdat keramiek uitstekend isoleert. Als u geen beschermkap heeft, gebruik dan de stevige vinylkap om de binnenkant van het apparaat droog te houden.


8. Is de Big Green Egg regenbestendig?
Bij regenachtig weer of in een zeer vochtig klimaat kan preventief onderhoud nodig zijn voor de metalen delen. Ter bescherming kunt u af en toe WD-40-olie gebruiken en het apparaat bedekken met de hoes.


9. Hoe geef ik mijn gerechten een rokerige smaak?
Voeg wat aromatische houtsnippers toe aan de houtskool voordat u het vlees of vis op de grill legt. Leg de snippers eerst 30 minuten lang in koud water.


10. Welke snippers zijn het geschiktst voor het roken?
Snippers van de pecannootboom voor kalkoen, de els voor vis, Jack Daniel-vaten voor steak, suikerahorn voor karbonade en appelboom voor varkensvlees. Ook houtsnippers van de perzik-, kersen-, mesquite- en hickoryboom (bitternoot) en niet te vergeten oude wijnvaten leveren een uitstekend resultaat op.


11. Hoe moet ik houtsnippers gebruiken?
Leg de snippers eerst minstens 30 minuten lang in koud water. Voeg de snippers toe aan de houtskool vlak voordat u het vlees op de grill legt.


12. Hoeveel hout heb ik nodig?
Een handvol is genoeg. Voeg desgewenst meer toe wanneer de rook minder wordt. Zo houdt u de rokerige smaak in de hand.


13. Moet ik het vlees e.d. draaien of bedruipen? Wordt het aan alle kanten egaal bruin?
Draai hamburgers, stukjes kip, karbonades e.d. een of twee keer om tijdens het grillen. Bedruipen is niet nodig. Het vlees zal zeer sappig blijven en niet verbranden, ook als u het langer laat grillen.


14. Ontstaan er vlammen tijdens het koken?
Als u het deksel langere tijd openlaat tijdens het koken of wanneer vet rechtstreeks op de houtskool druppelt, kunnen er vlammen ontstaan. Sluit dan onmiddellijk enkele minuten het dekselklepje en de onderste schuif. GEBRUIK NOOIT WATER om vlammen te doven. Gebruik een V-rooster en lekbak voor braadvlees, ham, varkensvlees en een verticaal rooster voor gevogelte.


15. Kan ik koken met het deksel open?
U kunt alleen uitstekende resultaten bereiken met de Big Green Egg wanneer u het deksel dicht laat. Wanneer u een wok gebruikt, kunt u het deksel wel openlaten.


16. Hoe moet ik een wok gebruiken in de Big Green Egg?
Haal het grillrooster uit het apparaat en plaats de wok binnen in de ring. Laat het deksel open. Voeg noten- of slaolie toe. Verhit de wok en voeg de groente toe. Roerbak deze. In een mum van tijd is de groente klaar. Heerlijk!


17. Kan ik mijn groentes tegelijk koken?
Ja. Maak de mas, uien, champignons etc. schoon. Wikkel ze in folie en laat een stukje open aan de bovenkant. Aardappels hoeft u niet in folie te wikkelen. U kunt de mas op de kolf laten.


18. En vis?
De Big Green Egg is zeer geschikt voor vis of zeebanket; ze zijn in enkele minuten tijd klaar. Voor vissteaks is een vismandje of visgrill nuttig, voor grote vissen een V-rooster.


19. Hoe weet ik wanneer de vis goed gaar is?
Probeer de volgende methode eens. Druk met uw vingers op het vlees van de nog rauwe, nog niet gekookte vis en voel hoe zacht het aanvoelt. Doe dit weer af en toe wanneer de vis gegrild is. Als de vis stevig begint te worden, is hij klaar.


20. Wanneer heb ik een lekbak nodig?
Wanneer u grotere stukken vlees zoals braadvlees, ham of kalkoen wilt bereiden, plaatst u het vlees op een V-rooster en een lekbak onder het V-rooster om druppels op te vangen en vlammen te voorkomen.


21. Kan ik barbecuesaus op mijn karbonades of kip doen?
Veel barbecuesauzen bevatten suiker en branden gemakkelijk aan. Om dit te voorkomen, moet u de barbecuesaus pas op het laatst toevoegen.


22. Kan ik op twee niveaus koken?
De Big Green Egg is sneller dan normale kookapparaten. Normaal gesproken hoeft u niet op twee niveaus te koken. U kunt echter wel de keramische ring verwijderen en een tweede grill plaatsen tussen de vuurpot en de ring.


23. Moet ik de metalen banden af en toe strak trekken?
Controleer de banden meteen na aankoop en daarna is het belangrijk om periodiek te controleren of ze nog strak genoeg zitten. Olie de scharnieren met een beetje machineolie of af en toe met WD-40. Als u merkt dat de bouten niet vast zitten, draai ze dan vast met een moersleutel.


24. Waarvoor dienen de metalen- en keramische 'deksels'?
U moet het keramische deksel schuin plaatsen om de temperatuur te regelen. Vaak valt het er af en breekt. Het metalen deksel zit veilig op het rookgat van het apparaat en kan er niet afvallen. Bovendien biedt het een extra mogelijkheid om de temperatuur goed te regelen. Gebruik het keramische deksel als u de BGE niet gebruikt. U sluit de BGE dan goed af tegen regen, enz.


25. Moet ik de binnenkant van het apparaat schoonmaken?
De Big Green Egg brandt spetters aan de binnenkant schoon, zoals een zelfreinigende oven. Naarmate u de Big Green Egg vaker gebruikt, wordt de binnenkant donkerder. Dat is normaal. Het apparaat zal het van het begin af aan goed doen en wordt steeds beter naarmate u er vaker mee kookt. U hoeft de binnenkant niet schoon te maken, tenzij het vuil zich ophoopt.

Voeg deze website toe aan uw lijst van favoriete websites Print enkel de inhoud van deze pagina af, dus zonder de navigatie-elementen bovenaan, onderaan en rechts

Meesterkoks - ambassadeurs
van de BIG GREEN EGG in België :

 
Schone hout-verbranding kan !

Tulikivi massieve speksteenkachels

Danskan houtkachels
Altech kachels in speksteen
HOXTER inbouwhaarden en cv-inbouwhaarden op hout
ORTNER massakachels en tegelkachels

Paterno pelletkachels en hybride pelletkachels

Lohberger houtgestookte fornuizen

Big Green Egg : de barbecue van de chefs
Alpina gaskachels
Lohberger houtgestookte fornuizen

Le Panyol : inbouw houtoven voor pizza, brood, enz...

Ecostone electrische verwarming

Logmatic houtklover
 

Alle info over de prijzen voor verwarming in België Alle info over de prijzen van verwarming in Nederland

 

 

 
Meer info over een bezoek aan de internationale toonzaal van Dutry & Co
Meer info over een bezoek aan de internationale toonzaal van Dutry & Co
   

Toptrefwoorden op deze site : allesbrander - brandhout - fornuis hout - gaskachel - haard - houtfornuis - houtkachel - inbouwhaard - houtklover - kachel - cv-kachels - open haard - pellets - pelletkachel
speksteen radiator - saunakachel - haarden op maat - schouw - speksteen - inbouwhaard maatwerk - speksteenkachel - cv-houtkachels - haard maatwerk - stooktips - tegelkachel - allesbranders
broodoven - radiator - fornuizen - haarden maatwerk - gaskachels - haarden - houtfornuizen - haard op maat - cv-haarden - houtkachels - open haarden - tegelkachels - inbouwhaard op maat
houtgestookte cv - inbouwhaarden - houtklovers - kachels - open haarden - pelletkachels - hout-cv - saunakachels - inbouwhaarden maatwerk - schouwen - speksteenkachels - tegelkachels
Nederland : speksteenkachels - houtkachels - open haarden - pelletkachels - fornuizen hout - gaskachels - CV-houtkachels - houtoven - houtklover

Meer info over Dutry & Co, invoerder van Tulikivi, Danskan, Altech, Lohberger, Calimax, Ecostone, Mondex, Big Green Egg, Alpina, Mondex,... Vind uw lokale verdeler met onze dealerzoekmachine voor alle merken kachels, haarden, fornuizen, enz... Beurzen, infodagen en info-avonden over haarden en kachels Gratis documentatie van de merken op deze site - te downloaden, op te halen bij uw verdeler of per post te verkrijgen Contacteer Dutry & Co Dutry Videocenter met clips over kachels en haarden Voordelige financieringsvoorwaarden voor haarden, kachels en speksteenkachels Voordelige financieringsvoorwaarden voor haarden, kachels en speksteenkachels Links naar verwante sites Alle informatie over hoeveel je kan besparen met hout en pellets Le site de Dutry & Co en français Dealerzoekmachine Vlaanderen Dealerzoekmachine Nederland Verschillende opties voor het stoken van hout bij Dutry & Co Verschillende opties voor het stoken van pellets bij Dutry & Co Verschillende toepassingen van speksteen bij Dutry & Co Verschillende opties voor het verwarmen van water met hout en/of pellets bij Dutry & Co - hout-cv - cv-kachels houtgestookte CV Verschillende opties voor het koken op hout bij Dutry & Co Verschillende opties voor maatwerk bij Dutry & Co Acties op kachels en haarden bij Dutry & Co Meer info over een bezoek aan de internationale toonzaal van Dutry & Co