Skip to main content
We match your fire.

Kutzner+Weber

Made in Germany op zijn best - meer dan 13 jaar ervaring in topkwaliteit fijnstof afscheiding.

Airjekt topkwaliteit fijnstof afscheiding

responsive image
Test uitgevoerd op een toestel van 50 kW vermogen en een schoorsteendiameter van 180 mm.

Het percentage fijnstof dat door de Airjekt wordt afgezet op de schoorsteenwand hangt af van de lengte van de schoorsteen na de fijnstofafscheider, zoals te zien is op deze grafiek. Dat is ook logisch natuurlijk, gezien naarmate het aantal stofdeeltjes in de rookgassen kleiner wordt, de kans dat ze zich afzetten op de schoorsteenwand ook kleiner wordt. In de grafiek is duidelijk te zien hoe de eerste meter rookkanaal reeds ongeveer 50% van de stofdeeltjes kan vangen. De volgende anderhalve meter rookkanaal verhoogt de afscheidingsgraad dan met 25 % tot 75 %. Om dan nog eens 15% extra afzetting te bekomen tot een totale afscheidingsgraad van 90 % is 2,5 meter extra rookkanaal nodig.

Een andere factor die de afscheidingsgraad sterk beïnvloedt is het vermogen van het toestel. Hoe meer brandstof er verbrand wordt, hoe meer fijnstof en hoe meer rookgassen, dus hoe meer er van de fijnstofafscheider geeist wordt. Het hier geteste toestel heeft een vermogen van maar liefst 50 kW, terwijl in doorsnee haarden en kachels eerder vermogens vertonen van 5 tot 10 kW. Bij dergelijke toestellen met lager vermogen zal een hoge afscheidingsgraad dus nog veel sneller bereikt worden.

Tenslotte is ook de kwaliteit van de verbranding van groot belang voor de afscheidingsgraad. Bij een slechte verbranding is de fijnstofconcentratie bijzonder hoog en wordt er opnieuw meer van de fijnstofafscheider verlangt. Geregeld onderhoud is in dit geval noodzakelijk, waarbij zowel sterke roetafzetting op de elektrode dient verwijderd te worden, alsook het roet in het rookkanaal zelf. Wordt de reiniging nagelaten, dan zal het rookkanaal door deze roetafzetting vernauwen, wat een goede schoorsteentrek en dus een goed verbranding in de weg staat. De gebruiker wordt door een oranje licht op de stuureenheid gewezen op de nood aan reiniging. Voorzie ook steeds een reinigingsluik bij inbouw.

Omgekeerd kan de gebruiker rekenen op een fijnstofvrije verbranding indien :

 • Er gekozen werd voor een moderne kachel of haard, die onder meer voldoende luchtdicht is om een goede verbranding toe te staan.
 • Het hout goed droog is, zeker met een vochtigheidsgraad beneden de 20% en zelfs liefst minder dan 15%. Houtpellets zijn in principe nog droger.
 • Het vuur langs boven aangemaakt wordt volgens de zogenaamde topfire methode.
 • Het vuur goed geregeld wordt zodat er steeds voldoende zuurstof aanwezig is.

In dit geval is bij een schoorsteenlengte van 4 à 5 meter na de fijnstofafscheider, wat veelal voorkomt, zeker meer dan 90% fijnstofafscheiding mogelijk, tot wel 98%. Dat betekent dan concreet dat de hoeveelheid fijnstof die nog in de atmosfeer terecht komt beneden de detectiegrenzen valt van de officiële laboratoria.

Meer lezen over fijnstofvrij houtstoken

 

ISO 9001 Kwaliteit

responsive image

Uiteraard is voor een goede fijnstof afscheiding ook een perfect toestel nodig, en dat is bij uitstek de Airjekt van Kutzner+Weber.

Kutzner + Weber is reeds sinds 2002 DIN EN ISO 9001 gecertificeerd. Dat betekent dat de volledige werking van het bedrijf geregeld doorgelicht wordt, teneinde blijvend te voldoen aan de meest hoogstaande internationale kwaliteitsnormen.

Het bedrijf is marktleider in industriële en huishoudelijke fijnstof afscheiding, met meer dan 13 jaar ervaring in dit domein. De Airjekt ademt in alle details de beroemde "Deutsche Gründlichkeit" uit :

 • Geschikt voor metalen en keramische rookkanalen van 130 tot 250 mm diameter
 • Geschikt voor zowel vertikale als horizontale montage.
 • Geschikt voor zowel leefruimtes als technische ruimtes.
 • Gecertificeerd door TÜV Süd en DIBt gekeurd, nr. Z-7.4-3442.
 • Verbruik in werking 30 W en in standby 2 W.
 • Maximale rookgastemperatuur voor een goede werking : 400 °C.
 • Temperatuur sensor ingebouwd (geen aparte boring nodig).

Gratis fijnstof afscheider

Bij aankoop van een Tulikivi speksteenkachel uit het Karelia gamma tussen 15/9 en 31/10/2019, krijgt u er een gratis fijnstof afscheider van Kutzner+Weber bij. Laat ons samen gaan voor fijnstofvrij houtstoken !

Lees meer

Steeds een passende oplossing

Met de vele Airjekt modellen valt steeds een geschikte installatie te bedenken, zowel binnen als buiten, in dubbelwandige of enkelwandige rookkanalen, in metalen of keramische (vanaf 2020) rookkanalen,...

Lees meer

Hoe hoger de schoorsteen...

...hoe beter de fijnstof afscheiding. Dus wordt een fijnstof afscheider best zo laag mogelijk geplaatst. Met 4 à 5 m rookkanaal kan meer dan 90 % fijnstof afscheiding bekomen worden.

Lees meer

Klik hier om een vraag te stellen aan onze vakmensen

We antwoorden zo snel mogelijk, normaal binnen 1 werkdag.

responsive image

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat wij u de beste ervaring op onze website kunnen geven. Dit omvat cookies van websites van derden van sociale media als u een pagina bezoekt die inhoud bevat afkomstig van sociale media.

Meer informatie