Tulikivi Massieve speksteenkachels
 
introductie stralingswarmte kleuren FAQ
modellen energiebesparing tijd sparen Tulikivi Avonden
speksteen milieutechniek opties Tulikivi Video
gebruik laagenergie/passief vergelijken Tulikivi Finance
Voeg deze website toe aan uw lijst van favoriete websites Print enkel de inhoud van deze pagina af, dus zonder de navigatie-elementen bovenaan, onderaan en rechts

Behaaglijke en gezonde stralingswarmte

Stralingswarmte samengevat

Waar Tulikivi-bezitters het meest over praten als we ze vragen hoe het er mee gaat, is de heerlijke stralingswarmte. Die kunnen ze niet meer missen ! Daar zijn heel wat goede redenen voor :

 

Stralingswarmte en luchtwarmte

Convectiewarmte is luchtwarmte. Convectoren produceren warme lucht die de kamerlucht opwarmt en zo indirect ons lichaam beschermt tegen te sterke afkoeling. Bij stralingswarmte wordt de warmte direct van de warmtebron overgedragen op ons lichaam. Het is een soort licht dat infrarood heet. We kunnen het niet zien, maar wel fotograferen :

Infra Red

Infra Red

Infra Red

Een TULIKIVI produceert ongeveer 75 % stralingswarmte en 25 % convectiewarmte. Ook een TULIKIVI warmt dus gedeeltelijk de lucht op, maar de stralingswarmte is er een stuk belangrijker voor de opwarming van ons lichaam. De stralingswarmte zal ook de muren van de woning opwarmen, die de warmte voor een tweede maal opslaan en op hun beurt bijdragen tot de globale warmtebehaaglijkheid.


Een Tulikivi produceert voornamelijk stralingswarmte

Convectie
Een convector is gemaakt om veel warme lucht te produceren


De meeste metalen hout- en gaskachels hebben dubbele wanden
waardoor veel warme lucht en weinig stralingswarmte geproduceerd wordt.

 

Heerlijke speksteenwarmte

Terwijl de temperaturen binnenin kunnen oplopen tot 1000 °C en meer, heeft een TULIKIVI speksteenkachel een oppervlaktetemperatuur die voornamelijk schommelt tussen 60 en 80 °C. De zachte speksteenwarmte, die als onzichtbare, infrarode stralingswarmte wordt verspreid, voelt gewoon zalig aan. Het is zeker één van de redenen waarom mensen ons komen vertellen dat ze van hun TULIKIVI houden, wat waarschijnlijk bij weinig verwarmingstoestellen voorkomt.

De behaaglijke warmte van Tulikivi

TULIKIVI speksteenwarmte is uitstekend afgestemd op onze eigen lichaamswarmte en levert ons directe warmte die ons ook echt opwarmt. Dat laatste kan van een luchtwarmte van bv. 23°C niet gezegd worden - de temperatuur van ons huidoppervlak bedraagt immers 30 tot 32 °C. Hoe kan die lucht onze huid dan opwarmen ? Convectiewarmte zorgt er alleen voor dat we niet teveel warmte verliezen aan de lucht, maar ze warmt ons niet echt op :

Luchtverwarming
Stralingswarmte
Luchtverwarming zorgt er vooral voor dat de kamerlucht u niet teveel afkoelt. Maar lucht van 21-23°C kan u uiteraard niet opwarmen.
Stralingswarmte van een oppervlak van 40-80°C zorgt wel voor een directe warmteoverdracht.

VIDEOCLIP : "t'is buiten gewoon kil"

0 min, 39 sec.

 

Adieu koude voeten !

Omdat bij stralingswarmte de verschillen in temperatuur tussen vloer en plafond gering zijn en de stralingswarmte horizontaal het hele lichaam opwarmt, behoren koude voeten met een Tulikivi tot het verleden. Gezien warme lucht stijgt is een belangrijk nadeel van luchtverwarming het typische gevoel van een warm hoofd en koude voeten.

Stralingswarmte
Bij stralingswarmte is de verticale temperatuurverdeling eerder beperkt
en horizontaal werkt de stralingswarmte evenredig op het lichaam in
- geen koude voeten meer !

Convectiewarmte
Bij convectiewarmte is de verticale temperatuurverdeling eerder groot.

 

Een behaaglijk binnenhuisklimaat zonder droge lucht

Het binnenhuisklimaat dat Uw TULIKIVI doet ontstaan is in de eerste plaats behaaglijk door de directe inwerking van de stralingswarmte. Maar er is meer. Het ontbreken van koude uitstralende muren bijvoorbeeld. Daarenboven zijn de luchtbewegingen en dus ook de stofbewegingen in huis uiterst beperkt. De luchtvochtigheid blijft stabiel, zodat U geen last krijgt van te droge lucht. Condensatie van luchtvochtigheid op koude muren is meestal onbestaande, want de temperaturen van kamerlucht en muren zijn nagenoeg gelijk. Het gebruik van luchtbevochtigers is onnodig en geeft overigens alleen verdere condensatie op muren en ramen.


Convectiewarmte produceert droge lucht door uitdroging aan de koude wanden.

De typische relatieve luchtvochtigheid van 50 tot 60 % bij TULIKIVI is bovendien gunstig voor de duurzaamheid van Uw woning.

 

Bepaal zelf uw warmtebehoefte met speksteenwarmte

Tenzij u uw woonkamer wil inrichten met de niveauverschillen van een sauna, biedt stralingswarmte de enige mogelijkheid van een individuele warmtekeuze. Oma zit misschien steeds het liefst dicht bij de speksteenkachel, wat we dan weer allemaal behaaglijk vinden indien we uit de vrieskou van buiten komen. Gedurende een maaltijd is de eethoek op enige afstand van de kachel de logische plek. En als Oom Karel komt, wil hij steeds in die zetel in een uithoek zitten, want hij heeft het toch altijd te warm...

Zo spaart TULIKIVI speksteenwarmte ook heel wat energie, gezien niet de volledige ruimte moet worden aangepast aan één kouwelijke persoon en de warmte niet tegenaan het plafond hangt. Overigens ook omdat stralingswarmte slechts zeer traag via de muren uit de woning verdwijnt, afhankelijk van de isolatie, terwijl opgewarmde lucht vele malen per dag moet worden ververst, gezien ze ons voldoende zuurstof moet kunnen blijven schenken. De functies van warmteopslag en zuurstofaanvoer gaan niet erg goed samen. Meer over zuinige stralingswarmte.

 

Bron van kracht en vitaliteit

Zonder dat u er iets voor moet doen of laten, brengt de TULIKIVI speksteenwarmte u gezondheid en vitaliteit. Stralingswarmte is essentiëel voor alle leven op aarde. Zonder de stralingswarmte van de zon of van een andere stralingswarmtebron, is er geen leven denkbaar. Ook wijzelf stralen infrarood licht uit, waarvan de hoeveelheid afhangt van onze lichaamsgesteldheid, de activiteit die we ondernemen, enz...

Tijdens het koude seizoen, wanneer de zonnestralen zelden en zwak schijnen, heeft de mens een tekort aan stralingswarmte. Heel wat delen van de zonnestraling zijn voor het organisme uiterst belangrijk. Zij zorgt er onder meer voor dat het lichaam bepaalde enzymen en hormonen aanmaakt, die in sterke mate onze vitaliteit bepalen.

De zachte warmtestraling van een TULIKIVI-kachel kan dit "tekort aan zon" in de winter gedeeltelijk compenseren en brengt jong en oud de frisheid van een jeugdige lente. Ze verhoogt de weerbaarheid tegen infectieziekten, vermindert pijn in spieren en gewrichten en verhoogt de lenigheid.

 

Adieu droge huid

Waarschijnlijk kennen vele mensen de droge huid die luchtverwarming kenmerkt. De stabiele luchtvochtigheid bij TULIKIVI biedt hierop eindelijk een afdoend antwoord. Maar er is meer...

De koude straling van muren, die zoveel woningen kenmerkt, beperkt 's winters ook de doorbloeding van de huid. Om een minimum aan warmte te verliezen reageert ons lichaam immers door de bloedvaten aan ons huidoppervlak te vernauwen. TULIKIVI stralingswarmte brengt aldus niet alleen een natuurlijke blos. De versterkte doorbloeding van de huid voert ook voedingsstoffen aan en afvalstoffen af.

Infrarode stralingswarmte wordt medisch veelvuldig gebruikt, onder meer in de plastische chirurgie, om de genezing van littekens te versnellen. Voorwaar, stralingswarmte is cosmetische warmte.

 

Cholesterolverlagende warmte

Nee, dit is geen reclame voor margarine. Net als veel beweging vetten als cholesterol helpt verbranden voor ze zich afzetten op de wanden van onze bloedvaten, verwijdert TULIKIVI speksteenwarmte cholesterol via een verhoogde stofwisseling. Zij stimuleert de doorbloeding van de huid en zorgt voor een verwijding van de bloedvaten. Daardoor normaliseren zich de bloeddruk en de stofwisseling. Dat is vooral van groot belang voor mensen met een hoge bloeddruk. Uit de Tulikivi Eigenaars Enquete blijkt dat 21 % van de bevraagden een verbeterde bloeddruk en bloeddoorstroming vaststelt. Gezien uiteraard niet alle bevraagden problemen hadden met bloeddoorstroming en bloeddruk, is dit een vrij hoog percentage.

 

Een gezond binnenhuisklimaat, ook voor vele astma-patiënten

TULIKIVI speksteenwarmte biedt letterlijk verademing aan vele astmapatiënten (niet bij alle soorten astma) en aan vele mensen met andere allergiën van de luchtwegen. Dit heeft heel wat redenen, waaronder niet in het minst de geneeskrachtige werking van de stralingswarmte zelf (zie hoger) :

  • De verminderde luchtbeweging zorgt ervoor dat stof eerder op de vloer blijft liggen en de stofconcentraties in de lucht lager liggen.
  • Als stof door de kachel wordt opgezogen, komt het niet terug in de woning terecht. Er is dus geen stofschroei in tegenstelling tot bij luchtverwarmingssystemen. Geschroeid stof is vele malen meer irriterend voor de luchtwegen dan niet geschroeid stof.
  • Door de droge muren krijgen allergieverwekkende schimmels en huismijten geen kans.
  • De stabiele luchtvochtigheid voorkomt irritatie van de luchtwegen door te droge of te vochtige lucht.
  • Het natuurlijke ionenevenwicht wordt niet aangetast.

Bijgevolg mag Tulikivi in Finland het logo van de finse Astma- en Allergievereniging gebruiken. Opgelet : voor astmapatiënten die allergisch zijn aan houtstof of houtrook is een Tulikivi uiteraard niet geschikt.

Typische problemen bij convectiewarmte
Typische problemen bij convectiewarmte

Uit de Tulikivi Eigenaars Enquete blijkt dat 16 % van de bevraagden een verhoogde levenskwaliteit vaststelt bij gezinsleden met astma. Gezien uiteraard niet alle bevraagden gezinsleden hebben met astma, is dit een vrij hoog percentage.

Voeg deze website toe aan uw lijst van favoriete websites Print enkel de inhoud van deze pagina af, dus zonder de navigatie-elementen bovenaan, onderaan en rechts

SUBMENU - stralingswarmte
Versus luchtwarmte
Speksteenwarmte
Adieu koude voeten
Binnenhuisklimaat
Warmtebehoefte
Bron van vitaliteit
Adieu droge huid
Cholesterol
Astma
 
Schone hout-verbranding kan !

Tulikivi massieve speksteenkachels

Danskan houtkachels
Altech kachels in speksteen
HOXTER inbouwhaarden en cv-inbouwhaarden op hout
ORTNER massakachels en tegelkachels

Paterno pelletkachels en hybride pelletkachels

Lohberger houtgestookte fornuizen

Big Green Egg : de barbecue van de chefs
Alpina gaskachels
Lohberger houtgestookte fornuizen

Le Panyol : inbouw houtoven voor pizza, brood, enz...

Ecostone electrische verwarming

Logmatic houtklover
 

Alle info over de prijzen voor verwarming in België Alle info over de prijzen van verwarming in Nederland

 

 

 
Meer info over een bezoek aan de internationale toonzaal van Dutry & Co
Meer info over een bezoek aan de internationale toonzaal van Dutry & Co
   

Toptrefwoorden op deze site : allesbrander - brandhout - fornuis hout - gaskachel - haard - houtfornuis - houtkachel - inbouwhaard - houtklover - kachel - cv-kachels - open haard - pellets - pelletkachel
speksteen radiator - saunakachel - haarden op maat - schouw - speksteen - inbouwhaard maatwerk - speksteenkachel - cv-houtkachels - haard maatwerk - stooktips - tegelkachel - allesbranders
broodoven - radiator - fornuizen - haarden maatwerk - gaskachels - haarden - houtfornuizen - haard op maat - cv-haarden - houtkachels - open haarden - tegelkachels - inbouwhaard op maat
houtgestookte cv - inbouwhaarden - houtklovers - kachels - open haarden - pelletkachels - hout-cv - saunakachels - inbouwhaarden maatwerk - schouwen - speksteenkachels - tegelkachels
Nederland : speksteenkachels - houtkachels - open haarden - pelletkachels - fornuizen hout - gaskachels - CV-houtkachels - houtoven - houtklover

Vind uw lokale verdeler met onze dealerzoekmachine voor alle merken kachels, haarden, fornuizen, enz... Beurzen, infodagen en info-avonden over haarden en kachels Gratis documentatie van de merken op deze site - te downloaden, op te halen bij uw verdeler of per post te verkrijgen Contacteer Dutry & Co Dutry Videocenter met clips over kachels en haarden Voordelige financieringsvoorwaarden voor haarden, kachels en speksteenkachels Voordelige financieringsvoorwaarden voor haarden, kachels en speksteenkachels Links naar verwante sites Alle informatie over hoeveel je kan besparen met hout en pellets Le site de Dutry & Co en français Dealerzoekmachine Vlaanderen Dealerzoekmachine Nederland Verschillende opties voor het stoken van hout bij Dutry & Co Verschillende opties voor het stoken van pellets bij Dutry & Co Verschillende toepassingen van speksteen bij Dutry & Co Verschillende opties voor het verwarmen van water met hout en/of pellets bij Dutry & Co - hout-cv - cv-kachels houtgestookte CV Verschillende opties voor het koken op hout bij Dutry & Co Verschillende opties voor maatwerk bij Dutry & Co Acties op kachels en haarden bij Dutry & Co Meer info over een bezoek aan de internationale toonzaal van Dutry & Co