Tulikivi Massieve speksteenkachels
 
introductie stralingswarmte kleuren FAQ
modellen energiebesparing tijd sparen Tulikivi Avonden
speksteen milieutechniek opties Tulikivi Video
gebruik laagenergie/passief vergelijken Tulikivi Finance
Voeg deze website toe aan uw lijst van favoriete websites Print enkel de inhoud van deze pagina af, dus zonder de navigatie-elementen bovenaan, onderaan en rechts

Comfort en kwaliteit

Comfort samengevat

Deze warmte-batterij brengt u een sterk verhoogd leefcomfort :

 

2 tot 4 uur stoken voor 24 uur warmte

Door de warmte-accumulatie volgens het tegenstroomprincipe hoeft men een TULIKIVI slechts 2 tot 4 uur te stoken per dag. Deze kachel bespaart u aldus veel tijd en u bent ook relatief vrij te kiezen wanneer u stookt. Dat gebeurt dan ook meestal wanneer u tijd hebt om van het vlammenspel te genieten, bijvoorbeeld 's avonds.

Het 2 tot 4 uur stoken per dag kan op vele manieren concreet ingevuld worden, zoals :

  • In een middelgrote tot grote Tulikivi 's avonds 2 tot 4 uur stoken, waarna de ruimte waarin de kachel staat tot de volgende avond warm blijft (meest voorkomend gebruik).
  • In een kleine Tulikivi 's morgens en 's avonds 1 tot 2 uur stoken, waarbij telkens een periode van ongeveer 12 uur overbrugd wordt.
  • In een middelgrote tot grote Tulikivi 's morgens en 's avonds 1 tot 2 uur stoken in de tussenseizoenen. Deze kachels volledig warm stoken wanneer de buitentemperaturen nog redelijk laag liggen is immers minder efficient.

Het 2 tot 4 uur stoken per dag betekent wel de kachel goed doorstoken, zodat hoge verbrandingstemperaturen worden verkregen en de best mogelijke verbranding. Wie eens op een avond voor de gezelligheid wat langer wil stoken kan dat ook, maar dan moet wel rustiger gestookt worden.

Uit de Tulikivi Eigenaars Enquete blijkt 72 % van de bevraagden te volstaan met één stookbeurt per dag. De overige 28 % kiest eerder voor twee stookbeurten per dag, meestal omwille van de gezelligheid. Gevraagd naar het aantal uren stoken per dag, antwoordt de helft 3 tot 4 uur en een derde 1 tot 2 uur. Een klein vijfde stookt meer dan 4 uur, wat te lang is. We dienen daarbij toch de waarschuwen voor een lager rendement alsook de kans op oververhitting, vooral bij de kleinere modellen. Een Tulikivi voldoende groot dimensioneren bij aankoop is de boodschap. Dan is het langdurig stoken voor niets nodig.

Meer over de tijdswinst met Tulikivi hier.

 

Minder hout is minder werk

Door het hoge rendement van een TULIKIVI gaat erg weinig energie verloren. Dat betekent dat u beduidend minder hout moet kopen, hakken, aanbrengen en stockeren. Dat scheelt al snel de helft ! Meer over het houtverbruik hier. Afwisselend hout of pellets stoken is ook mogelijk.

 

Vuur aanmaken is kinderspel

Het aanmaken van een vuur in een TULIKIVI is kinderspel wanneer de kachel nog wat warm staat van de vorige dag. Die warmte zorgt automatisch voor een sterke schoorsteentrek, zodat het vuur meteen wordt aangewakkerd. In dat geval hebt u meestal zelfs geen aanmaakhout nodig.

 

Snelle opwarming

Als accumulerende houtkachel is TULIKIVI kampioen in het snel opwarmen. Met TULIKIVI geniet u dus van alle praktische voordelen van accumulerende houtkachels, zonder last van nadelen.

Dat is met ons sterk wisselend klimaat een belangrijk voordeel. Traag opwarmende accumulatiekachels die niet uit speksteen gemaakt zijn kregen hierdoor in de lage landen sinds decennia weinig voet aan de grond. Maar met Tulikivi ligt dat dus helemaal anders, enerzijds doordat de speksteen veel sneller opwarmt dan de gewone vuurvaste steen (zie warmtegeleiding speksteen) en anderzijds doordat het tegenstroomprincipe ook als voordeel heeft dat de buitenwanden van de kachel opgewarmd worden door de rookgassen van zodra de kachel aangemaakt wordt (zie tekening tegenstroomprincipe).

Dit betekent concreet dat een koude Tulikivi warmte begint uit te stralen na 20 tot 30 minuten branden en zijn normale warmte-afgifte reeds binnen 1 à 2 uur bereikt.

 

Steeds een perfect vuurzicht

Met TULIKIVI kunt u echt genieten van de gezelligheid van het vlammenspel. De vuurbestendige glasdeuren worden automatisch met lucht gespoeld om roetafzetting tegen te gaan. Daarenboven liggen de temperaturen binnenin een Tulikivi veel hoger dan in een gewone houtkachel, zodat een eventuele aanslag (ontstaan bij het aanmaken met wat vochtig hout, een houtblok die tegen het raam valt, enz...) er snel weer afbrandt. De schone verbranding is dus niet alleen goed voor uw beurs en het milieu, maar ook voor uw visueel comfort. Hoeveel vuur u wil zien, hangt dus eenvoudig af van uw deurkeuze.

 

Het comfort van stralingswarmte

Wanneer we bij Tulikivi-bezitters vragen wat ze van hun kachel vinden, dan komt steeds weer de aangename stralingswarmte naar voor als datgene wat ze het belangrijkst vinden. Voornaam genoeg dus om aan dit aspekt van comfort een aparte pagina te wijden : zie stralingswarmte.

 

Eenvoudig onderhoud

Weinig hout goed verbranden betekent uiteraard weinig as. De aslade, met deksel voor een stofvrije verwijdering van de as, moet ongeveer 1 maal per 2 weken te worden geledigd. Het oppervlak van uw TULIKIVI is eenvoudig met water en zeep te reinigen. Vlekken branden er niet in en de speksteen is ook bestand tegen zuren en basen.

Bij een zo volledige verbranding als in uw TULIKIVI is afzetting van teer in de schoorsteen onmogelijk, tenzij bij gebruik van nat hout. Het gat dat normaal bedoeld is voor de schoorsteenreiniging wordt vooral gebruikt om wat vliegas uit de tegenstroomkanalen op te zuigen :

 

Veiligheid troef

De oppervlaktetemperatuur van de speksteen overschreidt zelden de 100 °C. En bij deze temperaturen is speksteen, door zijn unieke samenstelling, niet brandend. Tenminste, ook het kleinste kind heeft ruim de tijd de hand weg te trekken. Leuk zal het kind de ervaring misschien niet vinden, wel ongevaarlijk leerzaam.

Deze veiligheid voor kinderhandjes geldt evenwel niet voor de metalen glasdeur. Zowel aan glas als aan metaal kan men zijn vingers verbranden, maar dit enkel gedurende het stoken, zo'n 2 uur per dag. De rest van de dag kunnen kinderen onbezorgd rond de kachel spelen. Glas en metaal koelen veel sneller af dan speksteen.


Alleen wanneer het vuur brandt moeten kinderen echt wel opletten

Het vuur is volledig door de glasdeur afgeschermd en ook de aslade vormt geen gevaar. Uw TULIKIVI brandt daarenboven slechts 2 tot 4 uur per dag. De rest van de dag is er geen enkel gevaar voor brand. 's Nachts, wanneer de meeste branden zich voordoen, is er normaal geen vlammetje aanwezig en toch blijft uw ruimte lekker warm.

Schoorsteenbrand is door de volledige verbranding in een TULIKIVI gewoon onmogelijk, tenzij bij volkomen verkeerd gebruik (nat hout, zuurstofaanvoer blokkeren, enz..). Hetzelfde geldt voor CO-vergiftiging.

 

 

ISO 9001 en andere kwaliteitsnormen

Van in de speksteengroeve tot bij u thuis wordt de productie van Uw TULIKIVI zorgvuldig gecontroleerd door onafhankelijke instellingen. Vooral de zaagnauwkeurigheid is van belang - TULIKIVI gebruikt zagen die met diamant zijn bezet. Sinds vele jaren voldoet TULIKIVI aan de ISO9001-norm, die voornamelijk de productiekwaliteit betreft.

TULIKIVI slaagde met glans bij de doorlichting van het Vlaams Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie VIBE en van het Instituut voor Baubiologie Rosenheim inzake gezondheids- en milieu-kwaliteit.

Het Frauenhofer Instituut verleende TULIKIVI dan weer groen licht inzake radioactiviteit.

Speksteen is ook door de Europese Gemeenschap aanvaard als een materiaal om eten in te bereiden.

 

Electrisch comfort als optie

In geval uw TULIKIVI als hoofdverwarming wordt ingezet, kunt u met één elektrisch verwarmingselement van 0,5 kW de woning steeds vorstvrij houden gedurende een skivakantie of zo. En dit uiteraard aan nachttarief - TULIKIVI accumuleert de warmte.

Tot 6 vuurbestendige verwarmingselementen van 0,5 kW kunnen worden ingebouwd voor het gebruik van elektriciteit als extra energiebron bovenop hout. Indien u dan om één of andere reden niet stookt of te laat stookt, dan houdt de thermostaat de kachel toch op de gewenste temperatuur.

Voeg deze website toe aan uw lijst van favoriete websites Print enkel de inhoud van deze pagina af, dus zonder de navigatie-elementen bovenaan, onderaan en rechts

SUBMENU - comfort en kwaliteit
1-4 uur stoken per dag
Minder werk
Vuur aanmaken
Snelle opwarming
Perfect vuurzicht
Stralingswarmte
Onderhoud
Veiligheid
ISO 9001 kwaliteit
Electrisch comfort
 
Schone hout-verbranding kan !

Tulikivi massieve speksteenkachels

Danskan houtkachels
Altech kachels in speksteen
HOXTER inbouwhaarden en cv-inbouwhaarden op hout
ORTNER massakachels en tegelkachels

Paterno pelletkachels en hybride pelletkachels

Lohberger houtgestookte fornuizen

Big Green Egg : de barbecue van de chefs
Alpina gaskachels
Lohberger houtgestookte fornuizen

Le Panyol : inbouw houtoven voor pizza, brood, enz...

Ecostone electrische verwarming

Logmatic houtklover
 

Alle info over de prijzen voor verwarming in België Alle info over de prijzen van verwarming in Nederland

 

 

 
Meer info over een bezoek aan de internationale toonzaal van Dutry & Co
Meer info over een bezoek aan de internationale toonzaal van Dutry & Co
   

Toptrefwoorden op deze site : allesbrander - brandhout - fornuis hout - gaskachel - haard - houtfornuis - houtkachel - inbouwhaard - houtklover - kachel - cv-kachels - open haard - pellets - pelletkachel
speksteen radiator - saunakachel - haarden op maat - schouw - speksteen - inbouwhaard maatwerk - speksteenkachel - cv-houtkachels - haard maatwerk - stooktips - tegelkachel - allesbranders
broodoven - radiator - fornuizen - haarden maatwerk - gaskachels - haarden - houtfornuizen - haard op maat - cv-haarden - houtkachels - open haarden - tegelkachels - inbouwhaard op maat
houtgestookte cv - inbouwhaarden - houtklovers - kachels - open haarden - pelletkachels - hout-cv - saunakachels - inbouwhaarden maatwerk - schouwen - speksteenkachels - tegelkachels
Nederland : speksteenkachels - houtkachels - open haarden - pelletkachels - fornuizen hout - gaskachels - CV-houtkachels - houtoven - houtklover

Vind uw lokale verdeler met onze dealerzoekmachine voor alle merken kachels, haarden, fornuizen, enz... Beurzen, infodagen en info-avonden over haarden en kachels Gratis documentatie van de merken op deze site - te downloaden, op te halen bij uw verdeler of per post te verkrijgen Contacteer Dutry & Co Dutry Videocenter met clips over kachels en haarden Voordelige financieringsvoorwaarden voor haarden, kachels en speksteenkachels Voordelige financieringsvoorwaarden voor haarden, kachels en speksteenkachels Links naar verwante sites Alle informatie over hoeveel je kan besparen met hout en pellets Le site de Dutry & Co en français Dealerzoekmachine Vlaanderen Dealerzoekmachine Nederland Verschillende opties voor het stoken van hout bij Dutry & Co Verschillende opties voor het stoken van pellets bij Dutry & Co Verschillende toepassingen van speksteen bij Dutry & Co Verschillende opties voor het verwarmen van water met hout en/of pellets bij Dutry & Co - hout-cv - cv-kachels houtgestookte CV Verschillende opties voor het koken op hout bij Dutry & Co Verschillende opties voor maatwerk bij Dutry & Co Acties op kachels en haarden bij Dutry & Co Meer info over een bezoek aan de internationale toonzaal van Dutry & Co