Tulikivi Massieve speksteenkachels
 
introductie stralingswarmte kleuren FAQ
modellen energiebesparing tijd sparen Tulikivi Avonden
speksteen milieutechniek opties Tulikivi Video
gebruik laagenergie/passief vergelijken Tulikivi Finance
Voeg deze website toe aan uw lijst van favoriete websites Print enkel de inhoud van deze pagina af, dus zonder de navigatie-elementen bovenaan, onderaan en rechts

Veel gestelde vragen over Tulikivi

Klik om de vraag om het antwoord te zien :

 

De antwoorden :


Waarom is een Tulikivi zoveel groter dan andere kachels ?

Eigenlijk is een Tulikivi helemaal niet zo groot. De meeste modellen hebben een grondoppervlak dat kleiner is dan 1/2 m² en zijn slechts 45 tot 60 cm diep. Veel meubilair neemt meer ruimte in. Een Tulikivi is wel eerder hoog, omdat de stralingswarmte zo je hele lichaam kan bestrijken. En de eerder hoge vuurhaard heeft als voordeel dat je vanuit de zetel recht op het vuur kijkt. Doordat de oppervlakte van een Tulikivi veel minder warm is dan bij een metalen kachel, kan ze ook dichter tegen de muur worden geplaatst (brandveiligheidsafstand 6 cm). Het is natuurlijk zo dat een massieve speksteenkachel niet oneindig klein kan gemaakt worden omdat ze nu eenmaal massief is en ook de tegenstroomkanalen erin moeten. Anderzijds heeft Tulikivi ook echt kleine en ondiepe modellen. Daarenboven heeft u keuze uit diverse opties van aansluiting en plaatsing, alsok het gebruik als ruimtescheiding en het inbouwen in een muur. Die kunnen elk ruimte-probleem opvangen.


Waarom heeft Tulikivi alleen grijze kachels ?

Het is een groot geluk dat Moeder Natuur de speksteen die parelgrijze kleur heeft gegeven. Grijs is immers niet echt een kleur. Dat betekent dat de speksteen zich probleemloos in ieder interieur laat inpassen, wat ook de kleur van uw interieur is. En deze tijdloze kleur blijft verenigbaar met uw interieur, ook als u de hoofdkleur na enige tijd veranderd. Moest de speksteen bijvoorbeeld zwart, rood of groen zijn, dan zou dat allemaal veel moeilijker zijn. Ook bij metalen kachels worden om die reden vooral zwarte en grijze modellen verkocht. De natuurlijke kleur van speksteen biedt ook het enorme voordeel dat ze zich niet visueel opdringt. Van zodra er wat kleuraccenten rondom en ook op de kachel worden aangebracht, verdwijnt het grijs naar de achtergrond. Daarenboven biedt Tulikivi een brede waaier aan speksteensoorten, oppervlakte-bewerkingen en decoraties met andere natuurstenen.


Zal onze vloer niet inzakken door het hoge gewicht van een Tulikivi ?

Uiteraard zal uw Tulikivi verdeler de stevigheid van de vloer controleren voor uw Tulikivi geplaatst wordt. Zo nodig zullen de vloer en de onderbouw verstevigd worden. Een massieve speksteenkachel is meestal wel moeilijk op een verdiep te plaatsen. Wist u dat ook een goed gevuld boekenrek meer dan een ton kan wegen ?


Wat is het verschil tussen massieve en andere "speksteenkachels" ?

Een mantel met een pelskraag is geen pelsmantel. Een vezelplaat belegd met eikenfineer is geen eikenhout. Een metalen kachel of cassette bekleed met wat speksteen is geen speksteenkachel. Toch wordt de markt overspoeld met “speksteenkachels” die er geen zijn. Van een speksteenkachel wordt verwacht dat hij uit speksteen vervaardigd is, zoals elke Tulikivi die voor minstens 90 % van zijn gewicht uit massieve speksteen bestaat. Alleen zo’n echte speksteenkachel heeft de eigenschappen die speksteenkachels zo populair hebben gemaakt: een verbrandingsrendement van 80 tot 90 %, een nagenoeg perfecte verbranding met zeer weinig CO in de rookgassen, een aandeel van minimaal 75 % stralingswarmte in de verspreiding van warmte en 1 tot 4 uur stoken voor 24 uur opgeslagen warmte. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat een echte speksteenkachel de hoogste kwaliteit biedt inzake behaaglijke en gezonde warmte, zuinigheid, milieubewust stoken en praktisch comfort. Namaak speksteenkachels doen dus aan bewuste misleiding van de consument, door zich kwaliteiten aan te meten die ze niet hebben.


Is Tulikivi gekeurd door het "Deutsches Institut für Bautechnik (DIBt)" dmv de SAA 142/222 test ?

Alle Tulikivi modellen zijn goedgekeurd door het DIBt, want anders kunnen ze in Duitsland niet verkocht worden. Maar daarbij vormt de SAA 142/222 test slechts één van de mogelijke opties. Tulikivi heeft deze test uitgeprobeerd en zinloos bevonden. Ze profileert zich als een speciale test voor warmte-accumulerende houtkachels, maar blijkt in de praktijk nog meer van de werkelijkheid af te wijken dan de andere gangbare testen. Voor zover we weten wordt deze test slechts door één producent gebruikt. De nieuwe Europese richtlijn die binnenkort in voege treedt houdt er ook helemaal geen rekening mee.


Is een warmte-accumulerende houtkachel wel geschikt voor ons wisselende klimaat ?

Het is correct dat ons weer van dag tot dag sneller kan veranderen dan bijvoorbeeld in Finland. Indien het buiten plots kouder zou worden dan verwacht, dan is het even bijstoken van een Tulikivi speksteenkachel kinderspel. Het grote voordeel van een speksteenkachel in vergelijk tot een massieve tegelkachel is dat de opwarming veel sneller gebeurd. Ook luchtwarmte-toestellen hebben trouwens wel wat tijd nodig om een ruimte op te warmen en een Tulikivi biedt ook meteen warmte via het glasraam. Ook indien het buiten plots warmer zou worden dan voorzien, is er geen probleem. Ten eerste volgt de warmte-afgifte van de kachel gedeeltelijk de omgevingstemperatuur. Hoe warmer de ruimte, hoe trager de kachel warmte afstaat. Daarenboven is stralingswarmte nooit onaangenaam en als het dan bij hoge uitzondering toch eens te warm wordt is het tijd om even de trui uit te trekken of zelfs eens de woning goed te ventileren - veel stralingswarmte gaat daarbij niet verloren. De muren van de woning houden de stralingswarmte vast. Die enkele keer per jaar dat het even te warm of te koud kan zijn moeten ook afgewogen worden tegenover de vele voordelen van een warmte-accumulerende houtkachel.


Waarom kiest Tulikivi niet voor een regelbaar rooster ?

Het rooster gebruiken om de luchttoevoer te regelen is vragen om problemen. Het is een verouderd systeem dat gemakkelijk verstopt en klem raakt, waarbij de verbrandingskwaliteit sterk kan dalen. Daarenboven vraagt een regelbaar rooster dat de gebruiker voortdurend bij de kachel blijft zitten. Het is veel eenvoudiger om de luchttoevoer enkel via de asladedeur te regelen.


Bestaat er speksteen met een betere kwaliteit dan de Tulikivi speksteen ?

Finland is het enige land ter wereld dat speksteenlagen bezit die bestand zijn tegen de hoge verbrandingstemperaturen in warmte-accumulerende houtkachels. Finland telt slechts twee producenten van warmte-accumulerende houtkachels en die maken gebruik van dezelfde speksteenlagen. De verschillen in kwaliteit tussen de twee steengroeves zijn algemeen veel kleiner dan de verschillen tussen stenen die uit eenzelfde steengroeve afkomstig zijn. De kwaliteit van de speksteen van Tulikivi wordt dan ook enkel bepaald door de kwaliteitsnormen die Tulikivi zichzelf oplegt. Elke Tulikivi speksteen wordt met laserstralen gekeurd en het is die keuring die de typische Tulikivi kwaliteit garandeert. Het antwoord op de vraag is - voor alle duidelijkheid : NEE.

Nochthans blijft de andere finse producent van speksteenkachels het tegendeel beweren, als zouden bijvoorbeeld de ceramische binnenstenen van Tulikivi noodzakelijk zijn om de speksteen tegen grote hitte te beschermen. Deze sterk isolerende binnenstenen verbeteren evenwel de snelle opbouw van verbrandingstemperatuur in de Tulikivi speksteenkachels. Veruit de hoogste temperaturen treden op bovenin de massieve speksteenkachel, waar ook bij Tulikivi pure speksteen wordt gebruikt. Het "mammoetsteen-verhaal" blijft bij de buitenlandse klanten van die producent evenwel populair, al is het bedrijf zelf door de handelsrechtbank van Turku in Finland veroordeeld voor bedrieglijke reklame terzake - zie hierover dit persbericht rechtstreeks uit Finland (PDF-formaat).


Is Tulikivi de grootste producent van warmte-accumulerende speksteenkachels ?

Inderdaad. De tweede grootste producent verkoopt jaarlijks slechts 35 % van wat Tulikivi verkoopt. Tulikivi is daarenboven het enige beurs-genoteerde bedrijf in deze sector, wat een open boekhouding garandeert.


Wat als we onze Tulikivi eens een hele avond lang willen stoken ?

Dat vormt geen probleem. Vele Tulikivi bezitters doen het wel eens, bijvoorbeeld als ze vrienden op bezoek hebben. Indien u graag uitzondelijk lang vuur wel zien, stook dan rustig aan, blokje per blokje. U dient er zich wel bewust van te zijn dat wanneer de speksteenkachel volledig opgewarmd is, alle extra geproduceerde warmte via de schoorsteen verloren gaat. En dat u toch moet opletten de kachel niet te sterk thermisch te belasten. Indien de kachel zo heet wordt dat u er het hout niet meer kunt inleggen - alleen gooien - dan moet u absoluut stoppen met stoken. De combinatie van extreme temperaturen en de kracht van een gegooide houtblok is schadelijk voor de speksteen.


Waarom legt Tulikivi zoveel nadruk op de ISO 9001 Norm ?

Wanneer u als consument een kachel koopt, dan telt niet alleen het product op zich. U wil ook een foutloos geleverd product, een goede service en een degelijke begeleiding. De ISO 9001 norm zorgt ervoor dat deze aspecten een integraal onderdeel vormen van de product-kwaliteit. Uw Tulikivi speksteenkachel wordt gekeurd van in de steengroeve tot bij u thuis. Tulikivi is de enige producent van massieve speksteenkachels die aan deze internationale norm voldoet.


Waarom zijn de massieve speksteenkachels van Tulikivi duur ?

In vergelijk tot een sierschouw zijn Tulikivi kachels helemaal niet duur en ze hebben zoveel meer te bieden. Ze zijn wel duurder dan vele metalen houtkachels die evenwel een veel hoger verbruik vertonen. Een Tulikivi laat toe jaarlijks op de stookkosten te besparen, je hele leven lang. En de hoge esthetische kwaliteit alsook de kwaliteit in gebruik (stralingswarmte, tijdbesparing) hebben nu eenmaal een prijs. Speksteen is een zeldzame steen en bij de productie ervan gaat veel verloren. Vele modellen zijn overigens stukken goedkoper dan andere, omdat ze eenvoudiger zijn in struktuur of ook gewoon kleiner. Eventueel kan u uw Tulikivi geheel of gedeeltelijk financieren.


Hoe is een Tulikivi te vergelijken met een houtpelletkachel ?

De warmte-accumulerende speksteenkachels van Tulikivi vertonen inzake rendement, CO- en stofproductie min of meer dezelfde voordelen als pelletkachels en (in iets minder mate) pelletketels. Inzake NOx scoren pelletkachels en Tulikivi speksteenkachels zelfs beter dan de pelletketels. Inzake kooldioxide scoren Tulikivi speksteenkachels beduidend beter dan alle pelletsystemen, zowel wat betreft de brandhoutproductie (gemiddeld 13 maal minder kooldioxide) als voor het gebruik van electrische energie (25 tot 100 KW bij pelletsystemen en uiteraard 0 KW bij Tulikivi). Deze gegevens zijn alle terug te vinden in het MILIEUDOSSIER "De warmte-accumulerende houtkachels van Tulikivi : een ecologische opportuniteit in Vlaanderen". Dit dossier is in PDF-formaat - download het praktische PDF-leesprogramma gratis hier.

De Tulikivi speksteenkachels vertonen bovendien vele extra voordelen voor de consument ten opzichte van de pelletsystemen, doordat er een overduidelijk terugverdieneffect is (zie brandstofkosten) en een hoger visueel en thermisch-klimatologisch comfort (zie stralingswarmte). De gebruiksvriendelijkheid (zie comfort) ligt lager dan die van een pelletketel, maar is bijna vergelijkbaar met die van een pelletkachel en veel hoger dan die van een klassieke houtkachel. Uit de scenario's van het VITO blijkt dat zonder subsidies er weinig tot geen toename zou zijn van pelletsystemen in de residentiele sector. Deze zou beperkt blijven tot een totaal van 170 pelletketels en 391 pelletkachels verkocht tegen 2020, terwijl nu reeds - en zonder subsidies - jaarlijks meer dan 1000 massieve speksteenkachels in België worden verkocht.

Bij de zo noodzakelijke omschakeling van fossiele brandstoffen naar biomassa is het uiteraard belangrijk om niet zomaar over te stappen op de weinig efficiënte en sterk vervuildende klassieke houtkachels. Pelletkachels en -ketels zowel als massieve speksteenkachels vormen hier samen het alternatief. Terwijl de ecologische verschillen dus klein zijn, ligt het potentiëel van een Tulikivi speksteenkachel om de gebruiker te overtuigen vele, vele malen hoger dan bij houtpelletsystemen. En dat is een niet te missen ecologische opportuniteit !

Afwisselend hout of pellets stoken is ook mogelijk : zie de optie Tulikivi pelletbrander.

Voeg deze website toe aan uw lijst van favoriete websites Print enkel de inhoud van deze pagina af, dus zonder de navigatie-elementen bovenaan, onderaan en rechts

 
Schone hout-verbranding kan !

Tulikivi massieve speksteenkachels

Danskan houtkachels
Altech kachels in speksteen
HOXTER inbouwhaarden en cv-inbouwhaarden op hout
ORTNER massakachels en tegelkachels

Paterno pelletkachels en hybride pelletkachels

Lohberger houtgestookte fornuizen

Big Green Egg : de barbecue van de chefs
Alpina gaskachels
Lohberger houtgestookte fornuizen

Le Panyol : inbouw houtoven voor pizza, brood, enz...

Ecostone electrische verwarming

Logmatic houtklover
 

Alle info over de prijzen voor verwarming in België Alle info over de prijzen van verwarming in Nederland

 

 

 
Meer info over een bezoek aan de internationale toonzaal van Dutry & Co
Meer info over een bezoek aan de internationale toonzaal van Dutry & Co
   

Toptrefwoorden op deze site : allesbrander - brandhout - fornuis hout - gaskachel - haard - houtfornuis - houtkachel - inbouwhaard - houtklover - kachel - cv-kachels - open haard - pellets - pelletkachel
speksteen radiator - saunakachel - haarden op maat - schouw - speksteen - inbouwhaard maatwerk - speksteenkachel - cv-houtkachels - haard maatwerk - stooktips - tegelkachel - allesbranders
broodoven - radiator - fornuizen - haarden maatwerk - gaskachels - haarden - houtfornuizen - haard op maat - cv-haarden - houtkachels - open haarden - tegelkachels - inbouwhaard op maat
houtgestookte cv - inbouwhaarden - houtklovers - kachels - open haarden - pelletkachels - hout-cv - saunakachels - inbouwhaarden maatwerk - schouwen - speksteenkachels - tegelkachels
Nederland : speksteenkachels - houtkachels - open haarden - pelletkachels - fornuizen hout - gaskachels - CV-houtkachels - houtoven - houtklover

Vind uw lokale verdeler met onze dealerzoekmachine voor alle merken kachels, haarden, fornuizen, enz... Beurzen, infodagen en info-avonden over haarden en kachels Gratis documentatie van de merken op deze site - te downloaden, op te halen bij uw verdeler of per post te verkrijgen Contacteer Dutry & Co Dutry Videocenter met clips over kachels en haarden Voordelige financieringsvoorwaarden voor haarden, kachels en speksteenkachels Voordelige financieringsvoorwaarden voor haarden, kachels en speksteenkachels Links naar verwante sites Alle informatie over hoeveel je kan besparen met hout en pellets Le site de Dutry & Co en français Dealerzoekmachine Vlaanderen Dealerzoekmachine Nederland Verschillende opties voor het stoken van hout bij Dutry & Co Verschillende opties voor het stoken van pellets bij Dutry & Co Verschillende toepassingen van speksteen bij Dutry & Co Verschillende opties voor het verwarmen van water met hout en/of pellets bij Dutry & Co - hout-cv - cv-kachels houtgestookte CV Verschillende opties voor het koken op hout bij Dutry & Co Verschillende opties voor maatwerk bij Dutry & Co Acties op kachels en haarden bij Dutry & Co Meer info over een bezoek aan de internationale toonzaal van Dutry & Co