Tulikivi Massieve speksteenkachels
 
introductie stralingswarmte kleuren FAQ
modellen energiebesparing tijd sparen Tulikivi Avonden
speksteen milieutechniek opties Tulikivi Video
gebruik laagenergie/passief vergelijken Tulikivi Finance
Voeg deze website toe aan uw lijst van favoriete websites Print enkel de inhoud van deze pagina af, dus zonder de navigatie-elementen bovenaan, onderaan en rechts

TULIKIVI speksteen

Speksteen samengevat :

Speksteen is een bijzondere natuursteen :

 

Eigenschappen van de Tulikivi speksteen

Soortelijk gewicht

2980 kg/m³

Drukvastheid

25 MN /m²

Buigvastheid

In de looprichting

16,8 MN /m²

Haaks op de looprichting

15,7 MN /m²

Hardheid

Ruw

2-3 Mohs

Na oppervlaktebehandeling

4 Mohs

Uitzetting bij 500 °C

0,0017%/°C

Smeltpunt

1630-1640 °C

Warmteopnamecapaciteit

Per gewicht

0,98 KJ/kg.°C

Per volume

3000 KJ/m³.°C

Warmtegeleidingssnelheid

6,4 W/mK

Lees ook de detail-studie :
"Technische vergelijking van de voornaamste materialen
in warmte-accumulerende houtkachels
".

 

Vuurbestendigheid

Onder de natuurstenen kent de speksteen haar gelijke niet inzake vuurbestendigheid. En dat moet ook, want in een Tulikivi komen geregeld temperaturen voor boven de 1000 °C. Het smeltpunt van speksteen bedraagt 1630 °C. Ter vergelijking, gietijzer smelt al bij 1200 °C. Vele speksteenkachels worden dan ook honderden jaren oud. Het betekent uiteraard niet dat een speksteenkachel niet kapot gestookt kan worden : probeer niet met een piepkleine Tulikivi een supergrote ruimte te verwarmen.

De steengroeve van Tulikivi

Finland is het enige land ter wereld dat speksteenlagen bezit die bestand zijn tegen de hoge verbrandingstemperaturen in warmte-accumulerende houtkachels. Finland telt slechts twee producenten van warmte-accumulerende houtkachels en die maken gebruik van dezelfde speksteenlagen. De verschillen in kwaliteit tussen de twee steengroeves zijn algemeen veel kleiner dan de verschillen tussen stenen die uit eenzelfde steengroeve afkomstig zijn. De kwaliteit van de speksteen van Tulikivi wordt dan ook enkel bepaald door de kwaliteitsnormen die Tulikivi zichzelf oplegt. Elke Tulikivi speksteen wordt met laserstralen gekeurd en het is die keuring die de typische Tulikivi kwaliteit garandeert. Mocht er al een verschil zijn tussen beide steengroeves, dan zou het in uw speksteenkachel geen verschil uitmaken.

Nochthans blijft de andere finse producent van speksteenkachels het tegendeel beweren, als zouden bijvoorbeeld de ceramische binnenstenen van Tulikivi noodzakelijk zijn om de speksteen tegen grote hitte te beschermen. Deze sterk isolerende binnenstenen verbeteren evenwel de snelle opbouw van verbrandingstemperatuur in de Tulikivi speksteenkachels. Veruit de hoogste temperaturen treden op bovenin de massieve speksteenkachel, waar ook bij Tulikivi pure speksteen wordt gebruikt. Het "mammoetsteen-verhaal" blijft bij de buitenlandse klanten van die producent evenwel populair, al is het bedrijf zelf door de handelsrechtbank van Turku in Finland veroordeeld voor bedrieglijke reklame terzake - zie hierover dit persbericht rechtstreeks uit Finland (PDF-formaat).

 

Warmte-opname

De warmteopnamecapaciteit per volume van de TULIKIVI speksteen (3000 KJ/m³°C) is meer dan 2 maal hoger dan bij vuurvaste steen (1400 KJ/m³°C). Dat betekent dat een massieve speksteenkachel 2 maal kleiner kan zijn dan een massieve tegelkachel met een zelfde warmte-opslagcapaciteit. Dat scheelt vooral inzake ruimtegebruik en ook opbouwkost.

 

Warmte-geleiding

De warmtegeleiding doorheen speksteen (6,4 W/mK) gebeurt meer dan 10 maal sneller dan in vuurvaste steen (0,6 W/mK). Dat betekent dat een koude Tulikivi snel opgewarmd is - normaal bereikt de kachel binnen het uur zijn maximum capaciteit van warmte-uitstraling. Het betekent ook dat de binnenstructuur van een Tulikivi eenvoudig kan zijn : stenen die de warmte snel geleiden nemen ze ook sneller op ! Een Tulikivi heeft dus geen nood aan de lange, ingewikkelde kanalen die we in de massieve tegelkachel aantreffen, maar werkt perfect met de korte kanalen binnen het tegenstroomprincipe.

 

Speksteen-soorten bij Tulikivi

De belangrijkste soorten speksteen bij Tulikivi
Tulikivi
Tulikivi Sky
Tulikivi Blue

Meer info over de toepassing hiervan, zie opties.

 

Samenstelling van de Tulikivi speksteen

De TULIKIVI speksteen onderscheidt zich van gewone speksteen, die door beeldhouwers en jammer genoeg ook door sommige kachelbouwers wordt gebruikt, door een hoog gehalte aan magnesiet :

Talk

40-50 %

Magnesiet

40-50 %

Chloriet

5-10 %

De talk maakt alle speksteen streelzacht en eenvoudig te bewerken.

Chloriet en andere minder belangrijke componenten brengen vlammende kleuren aan het oppervlak van de speksteen te voorschijn.

Een hoog gehalte aan magnesiet is evenwel essentieel voor elke speksteenkachel. In de TULIKIVI speksteen zorgt magnesiet voor een enorme warmteopname, een snelle warmtegeleiding en een unieke vuurbestendigheid.

De chemische samenstelling van speksteen is als volgt :

SiO2

30-33 %

MgO

27-32 %

H2O (kristallijn)

2-3 %

CO2

20-21 %

FeO, Fe2O3

8-10 %

CaO

1-2 %

Al2O3

1-2 %

 

Geschiedenis van de Tulikivi speksteen

2 miljard jaar geleden werd in Finland, diep in het binnenste van de aarde, onder enorme druk en extreme hitte, een nieuw mineraal geboren: de speksteen.


Speksteen ontstond 2 miljard jaar geleden

De eerste mensen beschouwden deze parelgrijze steen, waarvan het zijdeachtige oppervlak zo aangenaam aanvoelt, als heilig. Zij maakten er amuletten en godenbeelden van.


Prehistorisch beeldje in speksteen

In het verleden hebben kunstenaars altijd met speksteen gewerkt. Heel wat getuigenissen, beeldhouwwerken en reliëfs uit vroegere tijden zijn bewaard gebleven. Later bouwde men er zelfs huizen en paleizen, zuilen en trappen mee.

De speksteengroeveTot men ontdekte waarin zijn echte kracht schuilde: de speksteen uit het Karelisch gebergte van Finland is een kachelsteen met bijzondere eigenschappen - hij heeft een heel hoog warmteopname- en geleidingsvermogen en is bijzonder vuurbestendig.

In Finland, waar het kwik in de winter regelmatig tot onder de -40 °C daalt, was die steen een zeer welkom geschenk van de natuur. Reeds meer dan een eeuw gebruikt men hier de speksteen voor de bouw van behaaglijk verwarmende kachels. Het hoeft niet te verbazen dat men nergens anders ter wereld betere kachelbouwers vindt dan hier. En het wekt dan ook geen verwondering dat de TULIKIVI-kachelsteen al vlug niet enkel de inwoners van Finland met zijn warmte en gezelligheid wist te bekoren.


Bekijk de video over de geschiedenis
van Tulikivi en van de speksteen

Voeg deze website toe aan uw lijst van favoriete websites Print enkel de inhoud van deze pagina af, dus zonder de navigatie-elementen bovenaan, onderaan en rechts

SUBMENU - speksteen
Eigenschappen
Vuurbestendigheid
Warmte-opname
Warmte-geleiding
Soorten
Samenstelling
Geschiedenis
 
Schone hout-verbranding kan !

Tulikivi massieve speksteenkachels

Danskan houtkachels
Altech kachels in speksteen
HOXTER inbouwhaarden en cv-inbouwhaarden op hout
ORTNER massakachels en tegelkachels

Paterno pelletkachels en hybride pelletkachels

Lohberger houtgestookte fornuizen

Big Green Egg : de barbecue van de chefs
Alpina gaskachels
Lohberger houtgestookte fornuizen

Le Panyol : inbouw houtoven voor pizza, brood, enz...

Ecostone electrische verwarming

Logmatic houtklover
 

Alle info over de prijzen voor verwarming in België Alle info over de prijzen van verwarming in Nederland

 

 

 
Meer info over een bezoek aan de internationale toonzaal van Dutry & Co
Meer info over een bezoek aan de internationale toonzaal van Dutry & Co
   

Toptrefwoorden op deze site : allesbrander - brandhout - fornuis hout - gaskachel - haard - houtfornuis - houtkachel - inbouwhaard - houtklover - kachel - cv-kachels - open haard - pellets - pelletkachel
speksteen radiator - saunakachel - haarden op maat - schouw - speksteen - inbouwhaard maatwerk - speksteenkachel - cv-houtkachels - haard maatwerk - stooktips - tegelkachel - allesbranders
broodoven - radiator - fornuizen - haarden maatwerk - gaskachels - haarden - houtfornuizen - haard op maat - cv-haarden - houtkachels - open haarden - tegelkachels - inbouwhaard op maat
houtgestookte cv - inbouwhaarden - houtklovers - kachels - open haarden - pelletkachels - hout-cv - saunakachels - inbouwhaarden maatwerk - schouwen - speksteenkachels - tegelkachels
Nederland : speksteenkachels - houtkachels - open haarden - pelletkachels - fornuizen hout - gaskachels - CV-houtkachels - houtoven - houtklover

Vind uw lokale verdeler met onze dealerzoekmachine voor alle merken kachels, haarden, fornuizen, enz... Beurzen, infodagen en info-avonden over haarden en kachels Gratis documentatie van de merken op deze site - te downloaden, op te halen bij uw verdeler of per post te verkrijgen Contacteer Dutry & Co Dutry Videocenter met clips over kachels en haarden Voordelige financieringsvoorwaarden voor haarden, kachels en speksteenkachels Voordelige financieringsvoorwaarden voor haarden, kachels en speksteenkachels Links naar verwante sites Alle informatie over hoeveel je kan besparen met hout en pellets Le site de Dutry & Co en français Dealerzoekmachine Vlaanderen Dealerzoekmachine Nederland Verschillende opties voor het stoken van hout bij Dutry & Co Verschillende opties voor het stoken van pellets bij Dutry & Co Verschillende toepassingen van speksteen bij Dutry & Co Verschillende opties voor het verwarmen van water met hout en/of pellets bij Dutry & Co - hout-cv - cv-kachels houtgestookte CV Verschillende opties voor het koken op hout bij Dutry & Co Verschillende opties voor maatwerk bij Dutry & Co Acties op kachels en haarden bij Dutry & Co Meer info over een bezoek aan de internationale toonzaal van Dutry & Co