Skip to main content

Kutzner+Weber

Made in Germany op zijn best - meer dan 13 jaar ervaring in topkwaliteit fijnstof afscheiding.

Kutzner + Weber

fijnstofafscheiders

Bewuste gebruikers, installateurs en fabrikanten van verbrandingstoestellen op hout en houtpellets kunnen allen hun deel doen om de fijnstof emissies terug te dringen. De fabrikanten ontwikkelen daartoe steeds betere toestellen, die de best mogelijke verbranding garanderen. Installateurs zorgen voor de correcte inplanting van die toestellen, alsook voor de verbinding met een goed rookkanaal. Gebruikers kunnen echt droog hout stoken, het vuur langs boven aanmaken en de luchtaanvoer goed regelen, als dat al niet automatisch gebeurt. Het sluitstuk is de fijnstof afscheider, die de resterende fijnstofdeeltjes neutraliseert. Zo'n toestel wordt soms ook een fijnstoffilter genoemd, maar dat is een verkeerde benaming want er komt geen filter aan te pas.

Werking van de Airjekt fijnstofafscheider van Kutzner+Weber :

 • De elektrode in het rookkanaal produceert een spanningsveld wanneer de temperatuursonde een temperatuurverhoging in het rookkanaal detecteert.
 • Dat spanningsveld ioniseert de stofdeeltjes in de rookgassen, zodat ze elektrostatisch opgeladen worden.
 • Door de elektrostatische lading van de stofdeeltjes worden ze aangetrokken tot en afgezet op de schoorsteenwand.
 • Daar klitten de fijne stofdeeltjes samen tot grote stofdeeltjes, die niet langer de schadelijkheid van fijnstof vertonen bij inademing.
 • Bij het reinigen van het rookkanaal worden ze als gewoon roet verwijderd.

De kwaliteit van de fijnstof afscheiding hangt sterk af van de schoorsteenlengte, waarop het fijnstof zich kan afzetten. In normale omstandigheden, met een schoorsteenlengte van minimaal 4 à 5 meter, wordt meer dan 90 % van het geproduceerde fijnstof afgescheiden.

De sterren elektrode werd speciaal door K+W ontwikkeld om de lengte van de elektrode te reduceren. De stervormige uitsteeksels op de elektrode produceren een ioniserend veld dat veel efficiënter de stofdeeltjes oplaadt, omdat de kracht van het veld aan de sterpunten veel sterker is. Zo volstaat een uiterst compacte elektrode, tegenover soms erg lange elektrodes bij andere merken.

De Airjekt bestaat in verschillende modellen, naargelang ze geplaatst wordt :

 • binnen of buiten
 • in technische ruimtes en leefruimtes
 • in bestaande en nieuwe rookkanalen
 • in een enkelwandig of dubbelwandig rookkanaal
 • in een metalen of keramisch rookkanaal
 • eventueel ook bovenop de schoorsteen.

Er zijn voor een optimale installatie ook verschillende accessoires voorzien, zodat de Airjekt zowel toe te passen is bij bestaande toestellen en rookkanalen (retrofit), als bij nieuwe toestellen en rookkanalen.

MEER LEZEN OVER FIJNSTOFVRIJ HOUTSTOKEN 

Copyright Dutry

Airjekt topkwaliteit fijnstof afscheiding

Kutzner+Weber

Het percentage fijnstof dat door de Airjekt wordt afgezet op de schoorsteenwand hangt af van de lengte van de schoorsteen na de fijnstofafscheider, zoals te zien is op deze grafiek. 

LEES MEER

Het bedrijf Kutzner+Weber

Kutzner+Weber

Het Duitse Kutzner+Weber is marktleider in industriële en huishoudelijke fijnstof afscheiding. De Airjekt technologie wordt reeds sinds 2006 industriëel toegepast. 

LEES MEER

Stel uw vraag aan onze vakmensen

We antwoorden zo snel mogelijk, normaal binnen 1 werkdag.