Skip to main content

De Lohberger verbrandingstechniek

Alle Lohberger fornuizen werken volgens het gepatenteerde JET-FIRE systeem. Deze unieke verbrandingstechniek spaart het milieu, verlaagt het houtverbruik en verhoogt het bedieningscomfort.

1 : Primaire luchtaanvoer, voorverwarmd.

2. Ceramische verbrandingskamer.

3. Secundaire luchtaanvoer, voorverwarmd.

4. Extra secundaire luchtaanvoer,
opgewarmd via drie-lagig venster.

5. Regelknop verhouding primaire/secundaire lucht.

6. Vlambundelingsplaat.

7. Naverbranding onder de kookplaat,
waarbij de temperatuur oploopt tot 1200 °C.

De verbrandingslucht wordt van achter het fornuis aangevoerd doorheen het fornuis, zodat ze eerst opgewarmd wordt. Dat zorgt ervoor dat de aanvoer van lucht de temperatuur in de brandkamer niet eerst verlaagt. Via een regelknop (5) vooraan het fornuis kan de verhouding bepaald worden tussen primaire lucht (die onderaan het vuur wordt ingebracht) en secundaire lucht (die eerder bovenin het vuur wordt gebracht). Een deel van de secondaire lucht wordt ook opgewarmd via het drie-lagig glasraam (4). Meer primaire lucht (1) is vooral nodig bij de aanmaakfase. De aanvoer van secundaire lucht (2) wordt volledig automatisch geregeld. Een voeler (capillaire vloeistofthermostaat) in de brandkamerdeur meet de verbrandingstemperatuur en laat de aanvoer van lucht aan- of afnemen zoals nodig.

De verbranding gebeurt op een gietijzeren schudrooster. Deze fornuizen zijn dus eventueel ook geschikt voor kolen en andere vaste brandstoffen zoals houtbriketten. De verbrandingskamer (2) is bekleed met ceramische tegels. Ze zorgen ervoor dat de warmte steeds weer op het vuur gereflecteerd wordt. Zo verhoogt de verbrandingstemperatuur snel.

De opstijgende vlammen worden gebundeld door de vlambundelingsplaat (6). Deze veroorzaakt een bijkomende menging van rookgassen en verbrandingslucht, alsook een verhoging van de temperatuur. Aldus komen net onder de kookplaat (7) temperaturen voor tot 1200 °C, zodat de overblijvende rookgassen nagenoeg perfect kunnen verbrand worden.

Daarna - wat niet te zien is op de tekening hierboven - worden de hete rookgassen nog doorheen de het gehele toestel geleid, dat de overblijvende warmte zoveel mogelijk opslaat. Deze warmte dient bij modellen met bakoven ook om de oven op te warmen.

Zo verkrijgen de Lohberger fornuizen een zeer hoog verbrandingsrendement, goed voor minimaal 84 %. Dit gemeten volgens de Europese testmethode EN 12815. Een Lohberger fornuis verbruikt ongeveer 3 kleinere houtblokken per uur.

De verbranding in een Lohberger fornuis is broeikasneutraal, bij gebruik van een hernieuwbare brandstof (hout of pellets). Door de goede verbranding produceert ze zo weinig koolmonoxide, stof en andere luchtvervuilende stoffen, dat ze de strengste normen voor fornuizen haalt : de Regensburg Norm, de Stuttgart Norm en de München Norm (opnieuw getest overeenkomstig de Europese testmethode EN 12815).

Het JET-FIRE systeem is ook bijzonder gebruiksvriendelijk. De automatische luchtregeling betekent dat je het vuur niet zelf hoeft bij te sturen. De schone verbranding vermijdt problemen met rook of roetaanslag en zorgt ervoor dat je het fornuis niet dikwijls moet bijvullen. De hoge verbrandingstemperatuur net onder de kookplaat betekent dat de kookplaat bijzonder snel opwarmt, zodat je meteen na het aanmaken van het vuur kan beginnen koken. 

Sommige modellen kunnen ook aangesloten worden op een pelletsmodule, zodat je naar wens kan stoken met hout of pellets. 

Stel uw vraag aan onze vakmensen

We antwoorden zo snel mogelijk, normaal binnen 1 werkdag.