Skip to main content

Gebruiksvriendelijkheid van een Lohberger fornuis


EENVOUDIG

Aanmaak


Wat bij Lohberger steeds weer verbaast, is de snelheid waarmee de kookplaat opwarmt van zodra je vuur maakt. Je kan eigenlijk meteen beginnen koken en na luttele minuten is de kookplaat volledig op temperatuur. Dit komt enerzijds door de hoge verbrandingstemperaturen. Anderzijds is een Lohberger fornuis zo ontworpen dat ongeveer 90 % van de door het toestel geproduceerde warmte het fornuis via de kookplaat verlaat.

Luchtregeling

De bediening is uiterst eenvoudig. Het enige wat je bij het aanmaken moet doen is het openen van de algemene luchttoevoerknop en van de primaire luchttoevoerknop. Eens het vuur goed brandt mag de primaire luchttoevoer terug verlaagd worden. Vanaf dat moment regelt het Lohberger fornuis volledig automatisch de luchttoevoer. Dit gebeurt via een voeler in de brandkamerdeur. Deze meet het verloop van de verbranding en past de luchttoevoer overeenkomstig aan.

De Bypassklep

Is de schoorsteentrek wat minder, dan kan je de bypassklep (overbruggingsklep) openzetten, zodat de rookgassen rechtstreeks de schoorsteen ingaan. Eens het vuur goed brandt mag de primaire luchttoevoer terug verlaagd worden en de bypassklep weer gesloten worden (indien eerder geopend), zodat de rookgassen doorheen het volledige fornuis circuleren.

Regeling

Doordat de rookgassen een precieze baan afleggen onder de kookplaat, komen er op de kookplaat sterke temperatuurverschillen voor. Door ze over de kookplaat te verschuiven kan je perfect de temperatuur onder de kookpannen en potten regelen. Zo eenvoudig dus.

Warmteverdeling op een Lohberger kookplaat

De temperatuur van de bakoven regel je door min of meer te stoken. Door de ceramische tegels die in het Lohberger fornuis verwerkt zijn, blijft de bakoventemperatuur vrij stabiel. Wanneer je nieuw hout op het vuur legt en het vuur hevig gaat branden, betekent dit niet dat de temperatuur in de bakoven opeens sterk verhoogt. Desnoods kan de ovendeur even open gezet worden.

VEILIG

Een Lohberger fornuis is zo goed afgesloten dat het risico op brand nagenoeg uitgesloten is. Wanneer een fornuis tegen een ander meubel wordt gezet, moet steeds in een brandbeschermingsmodule worden voorzien.

Omdat het gezellige brandkamervenster uit 3-dubbel glas bestaat wordt het niet erg warm. Je kan zeker voor het fornuis blijven staan als het brandt en je kan er de handen niet aan verbranden. Voor kinderen is een brandkamervenster zelfs veiliger, omdat ze dan meteen zien dat het fornuis brandt. Aan de kookplaat kunnen ze de vingers immers wel verbranden. De zijkanten van het fornuis zijn steeds met de hand aanraakbaar.

SCHOON

Als er een plek in huis is die we graag schoon houden, dan is het wel de keuken. Lohberger heeft er dan ook alles aan gedaan om dit mogelijk te maken, ook bij het koken op hout.

Eerst en vooral is er de ruime houtlade op alle modellen, met uitzondering van de Rustikal serie. Zo kan je het hout afgesloten opbergen. Wanneer je hout bijvult in de brandkamer en dus de brandkamerdeur wil openen, moet je ook de asladedeur openen. Zo valt eventueel houtstof netjes in de lade. Door het hoge verbrandingsrendement is het houtverbruik ook zeer beperkt.

De schone verbranding in een Lohberger fornuis vermijdt problemen met rook of roetaanslag. Roetaanslag op het venster komt soms voor, maar wanneer het vuur echt goed brandt zal deze aanslag vanzelf weer verdwijnen. Het fornuis is hermetisch afgesloten, zodat er dus bijvoorbeeld geen rook via de kookplaat naar buiten komt. Met eventueel gebruik van de bypassklep is het ook bij slechte schoorsteentrek geen probleem om de brandkamerdeur te openen zonder dat er rook de keuken binnenkomt.

Een ceramische kookplaat is wat eenvoudiger te reinigen dan een kookplaat in gepolijst staal (zie opties). De bakoven is binnenin geëmailleerd, zodat ze gemakkelijk te reinigen is.

Uiteraard moet je geregeld de aslade legen, maar het gezien het lage houtverbuik en de schone verbranding niet zo dikwijls. Na het stookseizoen is het aangewezen het fornuis binnenin eens goed te reinigen. Daartoe kan de kookplaat eenvoudig opengemaakt worden, zodat je overal bijkan.

Stel uw vraag aan onze vakmensen

We antwoorden zo snel mogelijk, normaal binnen 1 werkdag.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat wij u de beste ervaring op onze website geven. Dit omvat cookies van websites van derden van sociale media als u een pagina bezoekt die embedded content bevat van sociale media.

Meer informatie