Skip to main content

De wereld van Tulikivi

Een paar uur stoken voor 24 uur heerlijke stralingswarmte, dat is pas moderne houtverwarming.

Zacht hout, hard hout, briketten en pellets

In een Tulikivi kunt u probleemloos al deze brandstoffen gebruiken. Een massieve speksteenkachel is dus echt hybride.

Normaal wordt het stoken van zachte, harshoudende houtsoorten in houtkachels afgeraden. Deze leiden in een doorsnee kachel immers tot afzettingen van teer in de schoorsteen, met geurhinder en het risico op schoorsteenbrand tot gevolg. Bijgevolg stookt nagenoeg iedereen de duurdere eik en beuk en blijven de goedkope houtsoorten zoals den, spar, berk, populier, palettenhout, enz... liggen.

In een Tulikivi kunnen deze goedkope houtsoorten evenwel probleemloos verbrand worden. Daarvoor zorgt het unieke verbrandingssysteem, met temperaturen van 600 tot 800 °C, de lange verblijftijd van de rookgassen en steeds voldoende verbrandingslucht. Het beste bewijs dat het in een Tulikivi wel kan, is dat er in het koude Finland nauwelijks beuken en eiken groeien, alleen dennen, sparren en berken. Deze houtsoorten worden er al eeuwen probleemloos in massieve speksteenkachels gestookt.

Zelfs al is de calorische waarde per kubieke meter van deze zachte houtsoorten gemiddeld slechts de helft van die van hardere houtsoorten, dan nog betekent dit een enorme besparingsmogelijkheid. Veel bedrijven geven palettenhout bijvoorbeeld gratis weg. Uit de Tulikivi Eigenaars Enquete blijkt dat 79 % van de bevraagden gemakkelijk zijn weg vindt naar zacht hout en bijna de helft daardoor grotendeels gratis hout stookt.

Ook houtpellets en houtbriketten kunnen in een Tulikivi gestookt worden. Dit zijn niet de goedkoopste brandstoffen, maar wel handig op te slaan en ook proper uiteraard. Bij houtbriketten dient men wel bewust te zijn van de hoge calorische waarde. Te veel houtbriketten ineens verbranden kan aanleiding geven tot een verlaagd rendement : doseren is de boodschap.

Mensen met weinig tijd kiezen dan bijvoorbeeld om pellets te stoken op weekdagen en hout in het weekend. Wat extra zakken pellets stockeren in huis is eenvoudig, terwijl de stockage van hout buiten moet gebeuren, of in een goed geventileerde ruimte. Het is dus altijd handig om een vrije keuze te hebben. Indien om een massakachel op te laden bijvoorbeeld 15 Kg pellets nodig zijn, dan giet men deze hoeveelheid in één keer in de kachel en steekt ze aan met een aanmaakblokje. Gedurende een uur of twee kan men genieten van een heerlijk mooi vlammenspel, waarna de kachel nog gedurende 24 uur de opgeslagen warmte zal uitstralen. In vergelijk tot een klassieke, thermostatische pelletkachel biedt de massa-pelletkachel dus hetzelfde basisresultaat voor een vergelijkbare inspanning.

Stel uw vraag aan onze vakmensen

We antwoorden zo snel mogelijk, normaal binnen 1 werkdag.