Tulikivi Massieve speksteenkachels
 
introductie stralingswarmte kleuren FAQ
modellen energiebesparing tijd sparen Tulikivi Avonden
speksteen milieutechniek opties Tulikivi Video
gebruik laagenergie/passief vergelijken Tulikivi Finance
Voeg deze website toe aan uw lijst van favoriete websites Print enkel de inhoud van deze pagina af, dus zonder de navigatie-elementen bovenaan, onderaan en rechts

Energiebesparing

Energiebesparing Samengevat :

Energiebesparing is belangrijk, om zowel kosten als het milieu te sparen. De Tulikivi speksteenkachel is een bijzondere spaarkachel :

 

Warmte-accumulatie met het tegenstroomprincipe

Een TULIKIVI is een warmteaccumulerende houtkachel, die u kunt beschouwen als een warmtebatterij. Wanneer een TULIKIVI brandt, dan wordt niet alle warmte meteen uitgestraald. Een groot deel wordt opgeslagen in de speksteenmassa, al snel meer dan 1 ton. 2 tot 4 uur branden voor 12 tot 24 uur warmte zijn richtwaarden voor het accumulerend vermogen van de Tulikivi speksteenkachels (zie ook de resultaten van de Tulikivi Eigenaars Enquete). Dit is ook tijdbesparend en bijzonder comfortabel.

De gepatenteerde, innoverende TULIKIVI-constructieprincipes benutten optimaal de uitstekende warmte-opnamecapaciteit van de speksteen en dit vooral met het tegenstroomprincipe : de hete rookgassen worden via een systeem van kanalen zo lang door de hele kachel geleid tot zij hun warmte haast volledig aan de steen hebben afgegeven. Door een ruime luchtaanvoer voor primaire, secundaire en tertiaire verbranding en doordat de speksteen vuurhaard de warmte terug op het vuur reflecteert, gebeurt de verbranding in een TULIKIVI bijzonder volledig bij temperaturen tot boven de 1000°C.


Het tegenstroomprincipe van Tulikivi

   1. Primaire verbranding
   2. Stijgende, brandende houtgassen
   3. Dalende rookgassen (tegenstroom) die de buitenwand snel opwarmen
   4. Naverbranding van de rookgassen (secundaire en tertiaire verbranding )
   5. Luchtaanvoer (ook buitenluchtaanvoer mogelijk)
   6. Zware speksteenmassa
   7. Uitstraling van geaccumuleerde warmte
   8. Isolatie bovenin voorkomt uitstraling naar boven

Warmte-accumulatie met het spiraalprincipe

Op vraag van klanten die om design redenen een eerder smalle kachel verkiezen, ontwikkelde TULIKIVI het spiraalprincipe. Daarbij wordt boven de vuurhaard een dubbel rookkanaal gebouwd, in de vorm van een spiraal. Daarmee bekomt Tulikivi een warmte opname die vergelijkbaar is met die van kachels met tegenstroomprincipe.

 

Schoon branden is zuinig branden

Alle houtkachels hebben in wezen hetzelfde probleem : hoe zorg je ervoor dat de gassen die uit het hout ontsnappen verbrand worden vooraleer ze de schoorsteen invliegen ? Die vertegenwoordigen immers bijna 50 % van de warmte die in het hout vervat zit. Bij Tulikivi gaat slechts 0,5 % van de warmte in het hout verloren door niet verbrand te worden, waarvan slechts 0,075 tot 0,05 % in de rookgassen en ongeveer 0,45 % aan onverbrande deeltjes in de asse. Meer hierover in schone verbranding.

 

Het verbrandingsrendement

Door deze unieke constructie wordt 80 tot 90 % van de in het hout opgeslagen energie daadwerkelijk omgezet in warmte voor uw woning. Dit ten eerste omwille van de volledige verbranding (zie hoger). Een 10 tot 20 % warmteverlies treedt vooral op door de resterende temperatuur van de rookgassen wanneer ze in de schoorsteen terechtkomen. Om een natuurlijke trek te verkrijgen en condensaat in de schoorsteen te voorkomen, is deze restwarmte noodzakelijk.

 

Energie-zuinige stralingswarmte

TULIKIVI stralingswarmte bespaart nog bovenop het hoge verbrandingsrendement heel wat energie, omdat deze warmte in de woning veel efficiënter benut wordt dan de typische luchtwarmte van andere verwarmingssystemen :

 • Er gaat veel minder warmte verloren tegenaan het plafond.
 • Er gaat veel minder warmte verloren via ventilatie, want de luchttemperatuur is lager.
 • De isolatiewaarde van de muren verhoogt, doordat deze droger blijven.
 • Gezien het wat warmer is dichter bij de kachel dan op een afstand, hoeft de temperatuur in de volledige ruimte niet aangepast te worden aan de persoon met de grootste warmte-behoefte. Die kan gewoon wat dichter bij de kachel gaan zitten.

De extra besparing die hierdoor optreedt schommelt tussen 20 en 50 %, afhankelijk van de woning. Bijvoorbeeld, hoe hoger het plafond, hoe meer je baat hebt bij stralingswarmte.

 

Goedkope, zachte houtsoorten stoken

Normaal wordt het stoken van zachte, harshoudende houtsoorten in houtkachels afgeraden. Deze leiden in een doorsnee kachel immers steevast tot afzettingen van teer in de schoorsteen, met geurhinder en het risico op schoorsteenbrand tot gevolg. Bijgevolg stookt nagenoeg iedereen de duurdere eik en beuk en blijven de goedkope houtsoorten zoals den, spar, berk, populier, palettenhout, enz... liggen.

In een Tulikivi kunnen deze goedkope houtsoorten evenwel probleemloos verbrand worden. Doorvoor zorgt het unieke verbrandingssysteem, dat het vuur steeds van voldoende verbrandingslucht voorziet. In gewone houtkachels is steeds te weinig verbrandingslucht voorradig omdat de doorloopsnelheid van de rookgassen wordt afgeremd teneinde een beetje rendement te bekomen. Het beste bewijs dat het in een Tulikivi wel kan, is dat er in het koude Finland nauwelijks beuken en eiken groeien, alleen dennen, sparren en berken. Deze houtsoorten worden er al eeuwen probleemloos in massieve speksteenkachels gestookt.

Zelfs al is de calorische waarde per kubieke meter van deze zachte houtsoorten gemiddeld slechts de helft van die van hardere houtsoorten, dan nog betekent dit een enorme besparingsmogelijkheid. De prijs per kubieke meter valt immers terug tot een derde tot een vijfde, als het al niet gratis te verkrijgen is. Veel bedrijven geven palettenhout bijvoorbeeld gratis weg. Uit de Tulikivi Eigenaars Enquete blijkt dat 79 % van de bevraagden gemakkelijk zijn weg vindt naar zacht hout en bijna de helft daardoor grotendeels gratis hout stookt.

 

Besparingen op de brandstofkosten

Gemiddeld kunt u bij een TULIKIVI rekenen op slechts 1/5 van het houtverbruik van een open haard en slechts 1/2 van het houtverbruik van een gewone, metalen houtkachel. Het dient gezegd dat terzake op de markt een brede waaier aan producten wordt aangeboden, zodat een vergelijking erg moeilijk is.

In vergelijk tot alle soorten brandstoffen, is hout in ieder geval bijzonder goedkoop wanneer we berekenen hoeveel een kWh warmte ons in Eurocent kost : 2,5 à 3 Eurocent tegenover 5 à 6 Eurocent voor aardgas of 6 à 7 Eurocent voor stookolie (wisselende prijsniveaus).

De terugverdientijd is relatief onafhankelijk van het percentage van de woning dat door de Tulikivi wordt verwarmd. Een grotere Tulikivi is uiteraard duurder, maar levert jaarlijks meer winst op dan een kleinere, ook nadat de Tulikivi is terugverdiend. Jaarlijks kan dan ongeveer 1000 € tot meer dan 2000 € bespaard worden. Ten opzichte van een pelletkachel kan jaarlijks 500 tot 1500 € bespaard worden.

 

Houtverbruik

Een goede richtwaarde voor het verbruik van een Tulikivi speksteenkachel is 1 Kg hout per dag voor 100 Kg speksteen. Voor kachels die 1000 tot 2500 Kg wegen, bedraagt het houtverbruik dus gemiddeld 10 tot 25 Kg per dag. Uit de Tulikivi Eigenaars Enquete blijkt dat 16% minder dan 15 Kg hout stookt en 57 % stookt 15 tot 25 Kg. De overblijvende 16 % die meer dan 25 Kg hout stookt per dag doet in vele gevallen aan oververhitting, om met een kleine kachel een te grote ruimte te verwarmen. Dit betekent dan ook een erg laag rendement, want als de kachel te warm staat, gaat veel energie via de schoorsteen verloren.

Een andere goede richtwaarde is dat je ongeveer 20 Kg speksteen nodig hebt per m² te verwarmen ruimte. Dat is uiteraard zeer sterk afhankelijk van de isolatiegraad van die ruimte. Het betekent dat in een Tulikivi dagelijks gemiddeld 1 kg hout moet verbrandt worden per 5 m² ruimte-oppervlakte. Voor een woonkamer van bijvoorbeeld 60 m² die normaal geïsoleerd is, betekent dit dus een gemiddeld houtverbruik van 12 Kg per dag.

Uit de Tulikivi Eigenaars Enquete blijkt ook nog een jaarverbruik van gemiddeld 9 stère hout (een stère hout is een niet gestapelde kubieke meter hout). Mensen die met hun Tulikivi de hele woning verwarmen verbruiken volgens dezelfde enquete gemiddeld 11,5 stère hout per jaar. Een stère staat ongeveer voor 0,65 kubieke meter gestapeld hout.

Voeg deze website toe aan uw lijst van favoriete websites Print enkel de inhoud van deze pagina af, dus zonder de navigatie-elementen bovenaan, onderaan en rechts

SUBMENU - energiebesparing
Warmte-accumulatie
Verbrandingsrendement
Schone verbranding
Energie-zuinige warmte
Zachte houtsoorten
stoken

Brandstofkosten
Houtverbruik
 
Schone hout-verbranding kan !

Tulikivi massieve speksteenkachels

Danskan houtkachels
Altech kachels in speksteen
HOXTER inbouwhaarden en cv-inbouwhaarden op hout
ORTNER massakachels en tegelkachels

Paterno pelletkachels en hybride pelletkachels

Lohberger houtgestookte fornuizen

Big Green Egg : de barbecue van de chefs
Alpina gaskachels
Lohberger houtgestookte fornuizen

Le Panyol : inbouw houtoven voor pizza, brood, enz...

Ecostone electrische verwarming

Logmatic houtklover
 

Alle info over de prijzen voor verwarming in België Alle info over de prijzen van verwarming in Nederland

 

 

 
Meer info over een bezoek aan de internationale toonzaal van Dutry & Co
Meer info over een bezoek aan de internationale toonzaal van Dutry & Co
   

Toptrefwoorden op deze site : allesbrander - brandhout - fornuis hout - gaskachel - haard - houtfornuis - houtkachel - inbouwhaard - houtklover - kachel - cv-kachels - open haard - pellets - pelletkachel
speksteen radiator - saunakachel - haarden op maat - schouw - speksteen - inbouwhaard maatwerk - speksteenkachel - cv-houtkachels - haard maatwerk - stooktips - tegelkachel - allesbranders
broodoven - radiator - fornuizen - haarden maatwerk - gaskachels - haarden - houtfornuizen - haard op maat - cv-haarden - houtkachels - open haarden - tegelkachels - inbouwhaard op maat
houtgestookte cv - inbouwhaarden - houtklovers - kachels - open haarden - pelletkachels - hout-cv - saunakachels - inbouwhaarden maatwerk - schouwen - speksteenkachels - tegelkachels
Nederland : speksteenkachels - houtkachels - open haarden - pelletkachels - fornuizen hout - gaskachels - CV-houtkachels - houtoven - houtklover

Vind uw lokale verdeler met onze dealerzoekmachine voor alle merken kachels, haarden, fornuizen, enz... Beurzen, infodagen en info-avonden over haarden en kachels Gratis documentatie van de merken op deze site - te downloaden, op te halen bij uw verdeler of per post te verkrijgen Contacteer Dutry & Co Dutry Videocenter met clips over kachels en haarden Voordelige financieringsvoorwaarden voor haarden, kachels en speksteenkachels Voordelige financieringsvoorwaarden voor haarden, kachels en speksteenkachels Links naar verwante sites Alle informatie over hoeveel je kan besparen met hout en pellets Le site de Dutry & Co en français Dealerzoekmachine Vlaanderen Dealerzoekmachine Nederland Verschillende opties voor het stoken van hout bij Dutry & Co Verschillende opties voor het stoken van pellets bij Dutry & Co Verschillende toepassingen van speksteen bij Dutry & Co Verschillende opties voor het verwarmen van water met hout en/of pellets bij Dutry & Co - hout-cv - cv-kachels houtgestookte CV Verschillende opties voor het koken op hout bij Dutry & Co Verschillende opties voor maatwerk bij Dutry & Co Acties op kachels en haarden bij Dutry & Co Meer info over een bezoek aan de internationale toonzaal van Dutry & Co