Tulikivi Massieve speksteenkachels
 
introductie stralingswarmte kleuren FAQ
modellen energiebesparing tijd sparen Tulikivi Avonden
speksteen milieutechniek opties Tulikivi Video
gebruik laagenergie/passief vergelijken Tulikivi Finance
Voeg deze website toe aan uw lijst van favoriete websites Print enkel de inhoud van deze pagina af, dus zonder de navigatie-elementen bovenaan, onderaan en rechts

Opties : een kachel zonder grenzen

Opties Samengevat

Uw Tulikivi vakhandelaar kan u het best helpen om uw Tulikivi droomkachel te kiezen en eventueel optimaal aan uw wensen en noden aan te passen :

 

Uw Tulikivi vakhandelaar - Uw Tulikivi Center

Niemand is zo belangrijk voor uw Tulikivi als uw lokale Tulikivi vakhandelaar. Uw Tulikivi Center beschikt over alle informatie om samen met u de Tulikivi te kiezen die u het best past. U kan op deze website ook zelf veel informatie vinden, maar het beste wat u kan doen is uw Tulikivi vakhandelaar een vrijblijvend bezoek te brengen. In het Tulikivi Center kan u trouwens die unieke speksteenwarmte ook echt voelen ! Maak gebruik van onze dealerzoekmachine.

 

Modulaire modellen

Gerenommeerde architecten en kunstenaars uit Finland en daarbuiten hebben het design van de meer dan 60 verschillende TULIKIVI-basismodellen ontworpen. Op deze basismodellen zijn echter ook nog vele afwijkingen standaard voorzien ! Het is dus ontzettend belangrijk dat wanneer u de kachel van uw dromen zoekt in ons modellenoverzicht, u zich niet blind staart op één of andere boordje, deur, of afgeronde hoek van een model. In de meeste gevallen zijn dat soort dingen perfect voor u aan te passen.

Als voorbeeld, de standaard variaties op het model Pahta :

Veel voorkomende variaties vind u als apart model in het overzicht, maar andere niet. Vraag raad aan uw Tulikivi vakhandelaar !

 

3 Modelgroepen

De belangrijkste verschillen tussen groep 1 en de groepen 2 en 3 zijn de hogere luchtdichtheid en de spouw in de buitenwand bij modellen van groep 2 en 3. Deze spouw laat toe om de W10 warmtewisselaars te plaatsen of de kachel extra te isoleren in woningen met een lage energiebehoefte. Groep 3 modellen onderscheiden zich ook nog door het dubbele glas in de deur.

Om al deze redenen zijn modellen van de groepen 2 en 3 beter geschikt voor laagenergiewoningen en passiefhuizen dan modellen van de groep 1. In alle andere woningen kunnen alle modelgroepen toegepast worden. De keuze van een model gebeurt in de eerste plaats op basis van het kachelgewicht, in relatie tot de warmtevraag.

 

Optie pelletbrander P10 : afwisselend hout of houtpellets branden.


een houtvuur in het model Kouta

een pelletvuur in het model Kouta

De P10 pelletbrander van Tulikivi is een eenvoudige en goedkope nieuwe optie bij aanschaf van een moderne Tulikivi speksteenkachel. Ze bestaat uit een metalen module die de brandhaard voor hout in een handomdraai omtovert tot een pelletbrander.

Hout stoken blijft uiteraard goedkoper, maar soms is het branden van pellets eenvoudiger. Eén pelletvulling volstaat immers voor 24 uur warmte in de woning, tegenover een drietal vullingen met hout over een periode van 2 tot 4 uur.


Tulikivi Valkia met pelletbrander en stockage voor pellets in speksteen zitbank

Mensen met weinig tijd kiezen dan bijvoorbeeld om pellets te stoken op weekdagen en hout in het weekend. Wat extra zakken pellets stockeren in huis is eenvoudig, terwijl de stockage van hout buiten moet gebeuren, of in een goed geventileerde ruimte. Het is dus altijd handig om een vrije keuze te hebben.

Indien om een massakachel op te laden bijvoorbeeld 15 Kg pellets nodig zijn, dan giet men deze hoeveelheid in één keer in de kachel en steekt ze aan met een aanmaakblokje. Gedurende een uur of twee kan men genieten van een heerlijk mooi vlammenspel, waarna de kachel nog gedurende 24 uur de opgeslagen warmte zal uitstralen. In vergelijk tot een klassieke, thermostatische pelletkachel biedt de massa-pelletkachel dus hetzelfde basisresultaat voor een vergelijkbare inspanning.


Tover uw Tulikivi speksteenkachel bijna gratis om tot een massa-pelletkachel dankzij LAMPIRIS !

Ten opzichte van gangbare pelletkachels biedt de pelletbrander van Tulikivi tal van voordelen :

  1. De visuele kwaliteit van het grote pelletvuur in een Tulikivi is vergelijkbaar met die van een houtvuur, tegenover de eerder trillende vlammetjes in gangbare pelletkachels.
  2. Er zijn geen bewegende onderdelen die storingen kunnen veroorzaken, ook geen motorgeluiden en het toestel is stroomonafhankelijk.
  3. De vrijgestelde warmte is de bekende, aangename, energiezuinige en gezonde stralingswarmte die de massieve speksteenkachel zo populair heeft gemaakt.

Voor het milieu levert het stoken van pellets nog betere resultaten op dan het stoken van hout in een Tulikivi, al zijn de verschillen miniem.


Bekijk de Tulikivi P10-video

Tegenover gangbare pelletkachels biedt de pelletbrander van Tulikivi het enorme milieuvoordeel van de energiezuinige stralingswarmte. Vooral doordat deze warmte minder snel door ventilatie uit de woning verdwijnt, ligt het pelletverbuik veel lager en de uitstoot dus ook.

 

Optie Waterverwarmingssysteem W10 : voor sanitair water of CV .

Het waterverwarmingssysteem W10 van Tulikivi staat toe om een groot deel van de geproduceerde warmte over te dragen op water. Met die capaciteit kan de massieve speksteenkachel de plaats innemen van de klassieke CV-ketel. Dit vooral in een goed geïsoleerde nieuwe woning die bij het ontwerp ook rekening houdt met een optimale verdeling van de warmte die de speksteenkachel rechtstreeks uitstraalt. Bij bestaande woningen zijn de toepassingsmogelijkheden wat meer beperkt. Toch is het ook daar perfect mogelijk om met de W10 sanitair warm water te produceren (eventueel in samenwerking met zonnepanelen), het CV-water voor te verwarmen of er wat extra ruimte mee op te warmen.

Voor modern geïsoleerde woningen, laagenergiewoningen en passiefwoningen biedt een W10-Tulikivi uitzonderlijk interessante mogelijkheden - je vindt alle desbetreffende informatie in het dossier "Tulikivi in de 21ste Eeuw".

De nieuwe warmtewisselaars zijn opgebouwd uit aluminium-koper elementen. Ze kunnen veel warmte opvangen en deze snel naar het water overdragen. De warmte-afgifte naar het water volgt de warmteafgifte in de ruimte : er hoeft slechts een paar uur gestookt te worden voor 12 tot 24 uur warm water. Het is dus totaal niet nodig om een vuurtje te stoken vooraleer een douche te nemen, zoals bij vele CV-houtkachels het geval is. Anderzijds werkt het systeem toch optimaal in combinatie met een klein buffervat.

Een CV-Tulikivi brandt net zo veilig en milieuvriendelijk als een gewone Tulikivi. Het vuur en de warmtewisselaar zijn van elkaar gescheiden door minimaal 4,5 cm speksteen. Daardoor beïnvloedt het koude inkomende water in de warmtewisselaar de verbrandingskwaliteit niet, in tegenstelling tot bij gewone CV-houtkachels. Het systeem wordt ook niet blootgesteld aan zeer hoge temperaturen en de kans op schade of technische problemen is dan ook bijzonder gering.

OPGELET : het waterverwarmingssysteem W10 van Tulikivi is uitsluitend beschikbaar voor modellen van de groepen 2 en 3.

Een warmtepomp combineren met een cv-massakachel ?

 

Grondvlakken

In de aanvang is het dikwijls belangrijk te kiezen voor een geschikt grondvlak. Het kan rechthoekig, driehoekig, ovaal of veelzijdig zijn.


 

Deuren

U hebt bij Tulikivi keuze uit verschillende deuren, al is dit wel gebonden aan de modellen. Een standaardmodel kunt u meestal niet van een andere deur voorzien, zonder dat het maatwerk wordt.

horizontaal

vierkant

vierkant chroomkleur

vierkant zwart

afgerond

verticaal

verticaal chroomkleur

panoramisch

panoramisch groot

bakovendeur gebogen

bakovendeur recht

 

Doorkijk-modellen

Sommige modellen zijn standaard van een doorkijk voorzien, zoals de Gemini en de Fiorina die hieronder zijn afgebeeld. Maar bij vele middelgrote tot grote modellen is dat zondermeer een optie, met uitzondering van de hoekmodellen.

 

Bakken en braden

In het TULIKIVI gamma vindt u ook fornuizen en bakovens. Ze worden zowel met direct als met indirect verwarmde bakovenelementen aangeboden - voor knapperige pizza's, brood en allerlei ander gebak met de niet te evenaren geur en het aroma van het houtvuur. Klik hier voor meer details over de bakoven- en fornuismodellen.

U kan uw Tulikivi ook omtoveren tot een echte barbecue
voor binnenshuis grillen en bakken,
met de optionele grillplaten.
(KLIK VOOR EEN GROTER BEELD)

 

 

Speksteensoorten en afwerkingsmogelijkheden

De belangrijkste soorten speksteen en afwerkingsmethoden bij Tulikivi :
Tulikivi, gediamanteerd
Tulikivi Sky, geborsteld
Tulikivi Blue, geborsteld
Tulikivi speksteen, bekapt
Tulikivi speksteen, rigata
Tulikivi Speksteen Grafia

Het is niet mogelijk elke soort speksteen en elke afwerkingsmethode voor om het even welk model te bestellen. Maar voor vele modellen is dat wel mogelijk ! Vraag raad aan uw Tulikivi vakhandelaar.

Tulikivi Grafia afwerking

Grafia is een unieke steenafwerking met hogedruk waterstralen die de zachtere componenten van het speksteen oppervlak verwijdert en zo de hardere mineralen naar voor brengt. Door de natuurlijke gelaagdheid van de speksteen resulteert deze innovatieve techniek in een ruw gelijnd oppervlak, waaruit allerhande bijzondere kristalstructuren naar voor komen. Met de juiste belichting ontstaat een fonkelende geheel dat het vuur omvat als nooit tevoren. De Tulikivi Grafia afwerking is een moderne natuursteen design waarmee de massieve speksteenkachel volledig tot haar recht komt in een hedendaags interieur.


Tulikivi Color is een nieuwe optie voor zowel oude als nieuwe Tulikivi speksteenkachels !


Tulikivi Figure is een nieuw, gepatenteerd Tulikivi materiaal voor de buitenafwerking van kachels, dat bestaat uit speksteenpoeder en vuurvast materiaal.

Nammi - speksteenkachel met ceramische buitenwand
Het model Tulikivi Nammi staat de bekleding toe met ceramische tegels in diverse kleuren

Parna - speksteenkachel met ceramische buitenwand bestreken met sierpleister
Het Tulikivi model Parna is zelfs in alle RAL-kleuren verkrijgbaar

 

 

Decoraties

Alles is bij TULIKIVI mogelijk, zo ook de decoratie met gezandstraalde tekeningen. U kunt kiezen uit onze catalogus van meer dan 200 zandstraaltekeningen. Of u bezorgt ons uw eigen ontwerp, met een minimum lijndikte op ware grootte van 1 mm. Zandstralen is een bijzonder goedkope manier om uw TULIKIVI volkomen uniek te maken.

Een paar voorbeelden uit de Finse traditie :

 

Plaasting en aansluiting

De minimale diameter van het rookkanaal bedraagt 150 mm, terwijl 180 mm ideaal is. Alle soorten schoorstenen zijn goed, in zoverre er voldoende trek aanwezig is.

Een TULIKIVI kan u zowat overal plaatsen. Dikwijls gebeurt dit gewoon langs een muur tegenaan een schoorsteen. Maar het kan ook in een hoek of bijvoorbeeld voor een spiegel. TULIKIVI kachels zijn eveneens bijzonder geschikt als scheiding van een ruimte, want ze zijn langs alle zijden mooi. Apart maar wel praktisch is de plaatsing doorheen een muur, dikwijls tussen woonkamer en keuken. In principe kan u uw Tulikivi dus zowat overal plaatsen - KLIK VOOR EEN GROTER BEELD:

in een hoek
op een hoek
om een hoek
- achterzijde

gewoon tegenaan
een wand
middenin
de ruimte
als scheiding
van een ruimte
in een bestaande
sierschouw

tegen de muur met uitgespaarde nis
warme nis aan
achterzijde kachel
doorheen de muur
met haard in woonkamer
bakoven aan de achterzijde in de keuken

Een TULIKIVI kan u in principe ook aansluiten waar dat u het best uitkomt. Standaard is onderaan, langs achter. Maar het kan ook een zijaansluiting worden in roestvrij staal (inox) of met een speksteenzuil. Of een bovenaansluiting met of zonder speksteenzuil. Alhoewel er ook wat beperkingen zijn voor sommige modellen, kunt u uw Tulikivi dus in principe aansluiten waar u wil :
standaard
(onderaan, langs achter)
zij-aansluiting
tegen de wand
zij-aansluiting
met speksteenzuil
zij-aansluiting
in inox
bovenaansluiting
met speksteenzuil
bovenaansluiting
in inox

 

Aanbouwen en inbouwen

Het is bij Tulikivi mogelijk de warme rookgassen doorheen een speksteenbank te geleiden, vooraleer ze de schoorsteen ingaan. Zo wordt de bank zachtjes warm en kan u genieten van heerlijke geleidingswarmte. Soms wordt deze techniek ook gebruikt om wat meer afstand van het schoorsteenkanaal te kunnen nemen, waardoor de kachel beter komt te staan, zowel inzake warmte-afgifte als esthetisch.

diverse standaardmodellen met warme speksteenbanken

Los hiervan kan een Tulikivi ook op diverse manieren worden ingebouwd in de woning, met praktische aanvullingen zoals een houtvak, een gewone zitbank en nog veel meer...

diverse standaardmodellen met aanbouw en inbouw op maat

Dikwijls worden van dit soort projekten eerst computertekeningen gemaakt :

computerontwerpen van aanbouw en inbouw op maat

 

Echt maatwerk

Echt maatwerk betekent dat de kachel zeer sterk afwijkt van een standaardmodel of gewoon afzonderlijk werd ontworpen. Ziehier enkele voorbeelden :


omvorming van
bestaand model
uniek
rotsmodel
designmodel
met doorkijk
achterzijde van
doorkijkmodel

 

Electrische bijverwarming

Door electrische weerstanden in de Tulikivi kachel aan te brengen kan deze de woning vorstvrij houden bij afwezigheid of wanneer om één of andere reden niet gestookt wordt. Meer info hier.

 

Vloertegels

Voor mensen met een plankenvloer of tapijt in de nabijheid, kan een speksteen bescherming op de vloer aangewezen zijn. Dat is een optie - indien een model wordt afgebeeld met vloertegels betekent dit niet dat deze automatisch worden bijgeleverd.


Speksteen tegelset voor vloerbescherming
Voeg deze website toe aan uw lijst van favoriete websites Print enkel de inhoud van deze pagina af, dus zonder de navigatie-elementen bovenaan, onderaan en rechts

SUBMENU - opties
Uw vakhandelaar
Pelletbrander
Modelgroepen
Waterverwarming
Modulaire modellen
Grondvlakken
Deuren

Doorkijkmodellen
Bakken en braden
Speksteensoorten
Decoraties
Plaatsing en aansluiting
Aanbouwen en inbouwen
Echt maatwerk
Electrisch
Vloertegels
 
Schone hout-verbranding kan !

Tulikivi massieve speksteenkachels

Danskan houtkachels
Altech kachels in speksteen
HOXTER inbouwhaarden en cv-inbouwhaarden op hout
ORTNER massakachels en tegelkachels

Paterno pelletkachels en hybride pelletkachels

Lohberger houtgestookte fornuizen

Big Green Egg : de barbecue van de chefs
Alpina gaskachels
Lohberger houtgestookte fornuizen

Le Panyol : inbouw houtoven voor pizza, brood, enz...

Ecostone electrische verwarming

Logmatic houtklover
 

Alle info over de prijzen voor verwarming in België Alle info over de prijzen van verwarming in Nederland

 

 

 
Meer info over een bezoek aan de internationale toonzaal van Dutry & Co
Meer info over een bezoek aan de internationale toonzaal van Dutry & Co
   

Toptrefwoorden op deze site : allesbrander - brandhout - fornuis hout - gaskachel - haard - houtfornuis - houtkachel - inbouwhaard - houtklover - kachel - cv-kachels - open haard - pellets - pelletkachel
speksteen radiator - saunakachel - haarden op maat - schouw - speksteen - inbouwhaard maatwerk - speksteenkachel - cv-houtkachels - haard maatwerk - stooktips - tegelkachel - allesbranders
broodoven - radiator - fornuizen - haarden maatwerk - gaskachels - haarden - houtfornuizen - haard op maat - cv-haarden - houtkachels - open haarden - tegelkachels - inbouwhaard op maat
houtgestookte cv - inbouwhaarden - houtklovers - kachels - open haarden - pelletkachels - hout-cv - saunakachels - inbouwhaarden maatwerk - schouwen - speksteenkachels - tegelkachels
Nederland : speksteenkachels - houtkachels - open haarden - pelletkachels - fornuizen hout - gaskachels - CV-houtkachels - houtoven - houtklover

Vind uw lokale verdeler met onze dealerzoekmachine voor alle merken kachels, haarden, fornuizen, enz... Beurzen, infodagen en info-avonden over haarden en kachels Gratis documentatie van de merken op deze site - te downloaden, op te halen bij uw verdeler of per post te verkrijgen Contacteer Dutry & Co Dutry Videocenter met clips over kachels en haarden Voordelige financieringsvoorwaarden voor haarden, kachels en speksteenkachels Voordelige financieringsvoorwaarden voor haarden, kachels en speksteenkachels Links naar verwante sites Alle informatie over hoeveel je kan besparen met hout en pellets Le site de Dutry & Co en français Dealerzoekmachine Vlaanderen Dealerzoekmachine Nederland Verschillende opties voor het stoken van hout bij Dutry & Co Verschillende opties voor het stoken van pellets bij Dutry & Co Verschillende toepassingen van speksteen bij Dutry & Co Verschillende opties voor het verwarmen van water met hout en/of pellets bij Dutry & Co - hout-cv - cv-kachels houtgestookte CV Verschillende opties voor het koken op hout bij Dutry & Co Verschillende opties voor maatwerk bij Dutry & Co Acties op kachels en haarden bij Dutry & Co Meer info over een bezoek aan de internationale toonzaal van Dutry & Co