Skip to main content
We match your fire.

Fijnstofvrij houtstoken kan

De laatste jaren is er zoveel aandacht geweest voor de bijdrage van houtverbranding tot de hoeveelheid fijnstof in de buitenlucht, dat er weinig is stil gestaan bij de verregaande technologische ontwikkelingen in de sektor. Vandaag blijkt dat fijnstofvrij hout stoken wel degelijk mogelijk is, indien de beste beschikbare technologiën gecombineerd worden. Europa ziet houtenergie enerzijds als een sleutelfactor om haar doelstellingen inzake hernieuwbare energie te halen en anderzijds streeft Europa naar een zero fijnstof emissie. Fijnstofvrij hout stoken kan dus het klimaat helpen redden, zonder onze luchtkwaliteit te bedreigen. De fijnstof emissies vallen daarbij beneden de detectielimieten bij de geaccrediteerde laboratoria en zijn  bijgevolg niet langer meetbaar.

Fijnstofvrij hout stoken is bijvoorbeeld mogelijk met de combinatie van een massieve Tulikivi speksteenkachel met automatische Senso luchtsturing, een modern rookkanaal, droog brandhout aangemaakt volgens de topfire methode en de nieuwste elektrostatische fijnstofafscheider Airjekt van het duitse Kutzner+Weber. Een automatisch gestuurd verbrandingstoestel is essentiëel om in real-life bij de gebruikers thuis vergelijkbare resultaten te kunnen halen als in het labo. De fijnstofafscheider is een net zo belangrijk sluitstuk, dat ervoor zorgt dat de kleine hoeveelheid fijnstof die onder deze omstandigheden door het verbrandingstoestel nog geproduceerd wordt, volledig wordt afgezet op de wand van het rookkanaal. Bij het schoorsteenvegen wordt het eenvoudig als roet verwijderd.

Fijnstof afscheiders zijn veel efficiënter dan algemeen gedacht wordt, zeker indien ze niet op de schoorsteenmond geplaatst worden, maar wel zo laag mogelijk op het rookkanaal, kort na het verbrandingstoestel. De algemeen gebruikte testmethodes voor fijnstofafscheiders zijn vooral ontwikkeld in relatie tot de BAFA subsidieregeling in Duitsland, waar de overheid tot € 3.500 bijdraagt aan de installatiekost. Daarbij wordt een afscheidingsgraad van 50% vereist, gemeten op 0,5m na de afscheider om het de labo’s gemakkelijk te maken. Wanneer gemeten wordt na een normale schoorsteenlengte van 4 à 5 meter, wordt evenwel meer dan 90% fijnstof afgescheiden. De gemeten afscheidingsgraad hangt dus in sterke mate af van de lengte van het rookkanaal. Dat is ook logisch gezien het fijnstof tijd behoeft om met de wand van het rookkanaal in contact te komen en voldoende rookkanaal binnenoppervlakte nodig heeft waarop het fijnstof afgezet kan worden. 

Labo’s rapporteren in zo’n geval vrij absurde fijnstof emissies van 1 tot 5 mg/Nm3 ± 10 mg/Nm3, de typische detectiegrens bij fijnstofmetingen. Het is uiteindelijk aan de overheid om te besluiten of dit de benaming “fijnstofvrij” waard is, net zoals het bijvoorbeeld in “alcoholvrij” bier 0,5 % alcohol toestaat, of 0,5g suiker per 100g “suikervrije” voeding. Fijnstofvrij hout stoken is tot nader order dan ook een positieve, wervende doelstelling waar Dutry & Co voluit wil voor gaan, samen met bewuste gebruikers, installateurs en fabrikanten.

Ook interessant …

Stel uw vraag aan onze vakmensen

We antwoorden zo snel mogelijk, normaal binnen 1 werkdag.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat wij u de beste ervaring op onze website geven. Dit omvat cookies van websites van derden van sociale media als u een pagina bezoekt die embedded content bevat van sociale media.

Meer informatie